Η μαριονέτα Ευρώπη! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/07/2014

Η μαριονέτα Ευρώπη!

Η Ε.Ε. προχώρησε σε μέτρα κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και την επιταγή των Η.Π.Α. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ε.Ε. τα μέτρα αυτά πρόκειται να:
(α) περιορίσουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές κεφαλαίων της Ε.Ε. στα Ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
(β) επιβάλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων
(γ) καθιερώσουν την απαγόρευση των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής
(δ) περιορίσουν την Ρωσική πρόσβαση σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.
Σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση της Ε.Ε. «Το πακέτο μέτρων ενισχύει τα μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ε.Ε. από το Μάρτιο του 2014 σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει τώρα να εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο μέσω μιας γραπτής διαδικασίας. Θα αρχίσουν να ισχύουν από την επομένη της δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου».

Ο αχυράνθρωπος της Ε.Ε., Herman Van Rompuy καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τη Ρωσία λέγοντας: «Το πακέτο των νέων περιοριστικών μέτρων που εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας: η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, ή σε οποιοδήποτε άλλο γειτονικό κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, θα κοστίσει βαριά στην οικονομία της». Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ποιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ο απερχόμενος ή ο επερχόμενος) υπογράφει τη δήλωση αποδεικνύοντας περίτρανα πως είτε o José Manuel Barroso έβαζε την υπογραφή του, είτε ο Jean-Claude Juncker, η δήλωση αυτή γράφτηκε κάπου αλλού κι από κάποιους άλλους!

Το υπουργείο των Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκεί «μια πολιτική που υπαγορεύεται από την Washington» και διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πλήττουν τον κλάδο της ενέργειας στη Ρωσία, θα προκαλέσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. Οι κυρώσεις τις οποίες ανακοίνωσε η Ε.Ε. θα «έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα μια άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη», επισήμανε το Ρωσικό υποργείο. «Το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα-κλειδί της ενέργειας από μέρους της Ε.Ε. αποτελεί ένα απερίσκεπτο και ανεύθυνο μέτρο από μέρους των Βρυξελλών», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση. Το Ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών επέκρινε σε ασυνήθιστα οξύ τόνο την πολιτική της Ε.Ε. «Η πολιτική της Ε.Ε. δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, αλλά υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον» και διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση πως «οι αντιρωσικές κυρώσεις καταδεικνύουν την ανικανότητα της Ε.Ε. να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις». Πόσο δίκιο έχει η συνήθως μετριοπαθής Ρωσική διπλωματία που αδικείται κατάφωρα από την πολιτική των Η.Π.Α.

Δεν είναι, όμως, όλη η Ευρώπη στο πλευρό των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας (που είναι πανίσχυρος θεσμός στην Αυστρία), Christoph Leitl, τάχθηκε εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, τόνισε πως «δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της οικονομίας ως εργαλείο της πολιτικής» και προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές της Αυστρίας στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν φέτος κατά το ένα πέμπτο, ενώ αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και στον τουρισμό από τη Ρωσία.

Οι Αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν το 2013 σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 σημειώθηκε μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Αυστρίας στη Ρωσία μειώθηκαν από τα 335 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2013, στα 237 εκατομμύρια ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα φέτος, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση από τα 367 εκατομμύρια ευρώ στα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο από το παράδειγμα της Αυστρίας και χωρίς να γίνει αναγωγή των συνεπειών σε ολόκληρη την Ε.Ε. είναι εύκολο να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής πως τελικά από τις κυρώσεις στη Ρωσία αυτή που πλήττεται περισσότερο είναι η Ευρώπη, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει προ ημερών ο Alexei Lossan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου