Μπροστά σε νέο δημοσιονομικό κενό δεκάδων δις η Ελλάδα!

Δημοσιονομικό κενό δεκάδων δισεκατομμυρίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προδιαγράφεται στον προϋπολογισμό της χώρας μας για το 2015, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Gerd Höhler σε άρθρο του που δημοσιεύει η σημερινή (21/7/2014) «Stuttgarter Zeitung». «Η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια καθώς φοβάται νέα μέτρα λιτότητας», σημειώνει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Ο Höhler κάνει λόγο για εντυπωσιακές επιτυχίες στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσθέτει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αναγνωρίζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης. «Δεν μπορεί κανείς, ωστόσο, να μιλήσει ακόμη για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Το Δ.Ν.Τ. προβλέπει νέο δημοσιονομικό κενό ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015», συνεχίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι και κατά την επικύρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να μην ήταν εκείνη η τελευταία φορά που η Γερμανία θα ασχολείτο με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Τώρα διαβεβαιώνει ο κ. Schäuble ότι, εάν είναι αναγκαίο, θα δοθεί νέα βοήθεια», αλλά ένα τρίτο πακέτο θα ήταν πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα, ενώ «γίνεται λόγος για περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ».

Πάντως διευκρινίζεται ότι ο πρωθυπουργός διακηρύσσει εδώ και εβδομάδες σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα δανειακή βοήθεια». «Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ίδια μέσα», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρει ότι Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι ως το μέσον του 2015 θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές περί τα 6-8 δισεκατομμύρια ευρώ. (Σημ. ΜΒΒ: Αλήθεια για πόσο ακόμα θα διαψεύδει ο πρωθυπουργός και πόσο θα ελπίζει σε αποτυχημένες εξόδους στις αγορές; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αλλάξει το παραμύθι που μας λέει κάθε μέρα;)

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι δεν αποκλείεται οι Ελληνικές τράπεζες να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες και τονίζει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο, μετά τα «stress tests». Στο άρθρο εκφράζεται ακόμη η εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας θα αποτελούσε «πολιτική καταστροφή» για τον πρωθυπουργό, διότι θα συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.