Η ψευδαίσθηση της δικαιοσύνης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/07/2014

Η ψευδαίσθηση της δικαιοσύνης

Με τον τίτλο "Η ψευδαίσθηση της δικαιοσύνης: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αντιτρομοκρατικές διώξεις των Η.Π.Α." (Illusion of Justice: Human Rights Abuses in US terrorism Prosecutions), το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και το Columbia Law School’s Human Rights Institute (Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Κολούμπια) εξέδωσαν χτες (21/7/2014) μια έκθεση στην οποία καθίσταται σαφές και ξεκάθαρο πως το FBI «ενθάρρυνε, ώθησε και κάποιες φορές πλήρωσε» Αμερικανούς μουσουλμάνους για να τους υποκινήσει να διαπράξουν επιθέσεις στη διάρκεια μυστικών επιχειρήσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Σε περισσότερες από 500 υποθέσεις τρομοκρατίας που έφτασαν στα Αμερικανικά δικαστήρια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά, «το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έβαλαν στο στόχαστρο Αμερικανούς μουσουλμάνους με σκοπό να τους εμπλέξουν σε καταχρηστικές μυστικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις διείσδυσης, βασιζόμενα στη θρησκευτική και εθνική τους ταυτότητα» καταγγέλλει χαρακτηριστικά η έκθεση, για τη σύνταξη της οποίας εξετάστηκαν 27 υποθέσεις από την έρευνα ως τη δίκη, ερευνώντας από την απαγγελία των κατηγοριών μέχρι και τις συνθήκες κράτησης. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις 215 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήσαν και κατηγορούμενοι, καταδικασθέντες, συγγενείς κατηγορουμένων-καταδικασθέντων, δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς. «Σε κάποιες υποθέσεις το FBI έκανε τρομοκράτες ανθρώπους που σέβονταν τον νόμο υποβάλλοντάς τους την ιδέα να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο 30% των 500 (και πλέον) υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι Αμερικανοί πράκτορες έπαιξαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα επίθεσης, ενώ σχεδόν οι μισές καταδίκες προήλθαν από υποθέσεις που βασίστηκαν στις πληροφορίες των πρακτόρων. «Λέμε στους Αμερικάνους ότι η κυβέρνησή τους φροντίζει για την ασφάλειά τους, εμποδίζοντας και τιμωρώντας την τρομοκρατία στο εσωτερικό των Η.Π.Α. Όμως αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι πιο πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είχαν διαπράξει ποτέ κάποιο έγκλημα, αν οι δυνάμεις ασφαλείας δεν τους είχαν ενθαρρύνει, ωθήσει και κάποιες φορές ακόμη και πληρώσει για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες» δήλωσε ο Andrea Prasow, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το FBI συχνά έβαζε (και βάζει) στο στόχαστρό του ανθρώπους ευάλωτους που υπέφεραν από νοητικά ή/και ψυχολογικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου