Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν ημέρα...Σάββατο! Μόνο αυτή η παροιμία μπορεί να περιγράψει το νέο φιάσκο της Ελληνικής κυβέρνησης. Όπως δημοσιεύει το Capital.gr, στο 1,5 δις ευρώ περιόρισε η Ελλάδα το ποσό που άντλησε σήμερα από τις διεθνείς αγορές κάτω από τη «σκιά» που προκάλεσε η αναταραχή στην τραπεζική αγορά της Πορτογαλίας. Στην δεύτερη έξοδο στις αγορές με τριετές ομόλογο, εγγράφηκαν συνολικά 3 δις ευρώ στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%). Το υψηλότερο δηλαδή από τα αναμενόμενα στο θέμα του επιτοκίου και πολύ πιο κάτω από το ελάχιστο αναμενόμενο όσον αφορά στα κεφάλαια άντλησης. «Εμείς τελικά επιμείναμε και πήραμε τα χρήματα που θέλαμε. Στόχος μας ήταν να χτίσουμε την καμπύλη και για αυτό δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη από μας πήγαμε πολύ καλά, η αγορά ήταν χάλια λόγω δυσμενών εξελίξεων στην τραπεζική αγορά της Πορτογαλίας. Αυτό δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές. Πιστεύαμε ότι θα είναι τοπικό το φαινόμενο, αλλά τελικά επεκτάθηκε» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου των Οικονομικών ομολογώντας, ουσιαστικά, την προχειρότητα και τη βιασύνη την οποία έδειξε η άκαιρη έκδοση του νέου χρεογράφου.
Στο ίδιο κλίμα χαράς και ευφροσύνης και παντελούς συνείδησης των πεπραγμένων ήταν και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου των Οικονομικών. Αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε "παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας". Το υπουργείο προσθέτει ότι "η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων". Τώρα πως να σχολιάσει κανείς μια δήλωση που πραγματικά είναι αχαρακτήριστη λόγω της επιπολαιότητας και της προχειρότητας που τη διακρίνει; Μια δήλωση γραμμένη από εχτές και την οποία οι επιτελείς του υπουργείου δεν μπήκαν στο κόπο να ανασκευάσουν σύμφωνα με τις σημερινές αντιξοότητες που αντιμετώπισε το εγχείρημα του νέου δανεισμού.
Αν πιστεύετε πως ότι λέω είναι λανθασμένες προσωπικές εκτιμήσεις, πάμε να δούμε μαζί την διεθνή αντίδραση στο νέο χρεόγραφο το οποίο, σημειωτέον, οι κερδοσκόποι περίμεναν πως και πως. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι νέες ανησυχίες για την υγεία της μητρικής εταιρείας της μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας έπληξαν τα ομόλογα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, περιορίζοντας τη ζήτηση στη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό επεισόδιο contagion στις αγορές της περιφέρειας φέτος», αναφέρει το πρακτορείο χαρακτηριστικά.
Η ζήτηση για το τριετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώθηκε στα 3 δις ευρώ. Για πολλούς στην αγορά πρόκειται για μια χλιαρή απόδοση. Ο Guido Barhels, επικεφαλής διευθυντής επενδύσεων στην Ethenea του Λουξεμβούργου, είναι ένας από τους επενδυτές που αρχικά ενδιαφερόταν για την πώληση αλλά δεν προχώρησε λόγω των εξελίξεων στην Πορτογαλία. «Δεν είναι πολύ καλή ημέρα στις αγορές για την Ελλάδα. Δεδομένου του τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, δεν έχει και πολύ νόημα να το αγγίξει κανείς αυτό», δήλωσε ο Bathels. Ο ίδιος ανέμενε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να πουλήσει το ποσό που σχεδίαζε εντός της αρχικής εκτίμησης για το yield στο 3,50% με 3,60%, επίπεδο υψηλότερο από τα αντίστοιχα των δεκαετών ομολόγων της ευρωζώνης (πλην Πορτογαλίας). Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε ότι το Ελληνικό δημόσιο περιορίζει τις απαιτήσεις του όσον αφορά τα κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω του τριετούς ομολόγου, ούτως ώστε να επιτύχει χαμηλότερο επιτόκιο. Εγώ να σημειώσω ότι περιόρισε το κεφάλαιο εις βάρος των προσδοκιών της κυβέρνησης και παράλληλα απέτυχε παταγωδώς στο θέμα του επιτοκίου μιας και πέτυχε το υψηλότερο αναμενόμενο το οποίο όπως έγραφα και το πρωί είναι τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Σημάδι ή αναμενόμενο; Πάντως τυχαίο δεν ήταν σε καμία περίπτωση! Μάλλον αναμενόμενο σε μια εξαιρετικά ασταθή αγορά, σε πολύ περίεργη εποχή και με τις καθημερινές εξελίξεις να την επηρεάζουν διαρκώς. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την έλλειψη σχεδιασμού και μακρόχρονης στρατηγικής στις κινήσεις της κυβέρνησης μπορεί να εξηγήσει το πως φτάσαμε ακόμα μια φορά σε ... γκάφα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου