Πρωτοβρόχια... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/09/2015

Πρωτοβρόχια...

Φόρους συνολικού ύψους που ξεπερνάει τα 4 δις ευρώ καλείται να εισπράξει η κυβέρνηση τις επόμενες 100 ημέρες προκειμένου να διασφαλίσει το ότι θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015. Η απαίτηση αυτή είναι προέρχεται από τους δανειστές προκειμένου να συνεχίζουν να μας "δανείζουν" το χρήμα που κινεί(;) την Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το «Βήμα», στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση η ανάγκη για δημοσιονομική συνέπεια από την πλευρά της Ελλάδος. Στο EWG, επίσης, καθορίσθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται να υλοποιηθούν στην χώρα μας μέχρι το eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

Οι πιστωτές δίνουν βάρος στην είσπραξη φόρων, απαιτώντας ταυτόχρονα από τη νέα κυβέρνηση να δεσμευθεί επισήμως ότι παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, που η ίδια ψήφισε, καθώς επίσης και το ότι θα κινηθεί με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του φθινοπώρου, ώστε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση.

Το μήνυμα ήταν καθαρό, σαφές και αυστηρό, με την παράλληλη προειδοποίηση πως σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, άρα και οι ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Με λίγα λόγια επανέφεραν και άφησαν ανοικτό το θέμα της μείωσης (κούρεμα) των καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, προκειμένου να γίνει με τους παλαιούς κανόνες και όχι με την εφαρμογή της νέας οδηγίας για το bail in, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και περιλαμβάνει το "κούρεμα" των καταθέσεων που είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Στα μέτρα που συζητήθηκαν και η εφαρμογή των οποίων θεωρείται κομβική από τους δανειστές για την εκταμίευση των πρώτων 1,5 δις ευρώ είναι, μεταξύ άλλων, η απορρόφηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ο καθορισμός της πρώτης ομάδας των νησιών του Αιγαίου που θα αυξηθούν κατά 30% οι συντελεστές του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο και θα αφορούν σε λιγότερους οφειλέτες, καθώς επίσης και η επιβολή των προστίμων στα ΙΧ που δεν έχουν περάσει από τον υποχρεωτικό περιοδικό έλεγχο των ΚΤΕΟ.

Το υπόλοιπο 1,5 δις της δόσης θα εκταμιευθεί με βάση τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που αφορούν στον τραπεζικό τομέα, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ρύθμιση για τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια.

Το καλοκαίρι τελείωσε και σύντομα οι "χαλαροί", ακόμα, Έλληνες θα συνειδητοποιήσουν πως ο χειμώνας θα είναι βαρύς, μακρύς και αδιάβατος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου