Οι Financial Times επιχειρούν μια ανάλυση της αντίδρασης του κόσμου στην διαφαινόμενη αντικατάσταση των χαρτονομισμάτων με το λεγόμενο "πλαστικό" ή "εικονικό" χρήμα. Η Claire Jones από την Frankfurt και η Kerin Hope από την Αθήνα καταγράφουν την πραγματικότητα που θέλει τους απανταχού της γης αποταμιευτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
«Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, αλλά στη μέση ενός δάσους βαθιά στην Βαυαρική εξοχή αυτό μοιάζει με αληθινό. Μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Μόναχο, κρυμμένο στα έλατα, βρίσκεται το Louisenthal, το εργοστάσιο και τα τυπογραφεία που βοηθούν στην παραγωγή τραπεζογραμματίων [σημ. ΜΒΒ: χαρτονομισμάτων] για περίπου 100 διαφορετικές νομισματικές μονάδες.
Η Giesecke & Devrient, ιδιοκτήτρια του Louisenthal, είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες που ανταγωνίζονται για να παράγουν τα 160 δις τραπεζογραμμάτια που τυπώνονται κάθε χρόνο. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου συνήθως διατηρούν το μονοπώλιο στις άδειες για την εκτύπωση τοπικών νομισμάτων, μέχρι και 70 δις τραπεζογραμμάτια τυπώνονται με υλικό που παράγεται στον ιδιωτικό τομέα.
Παρότι ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με την ηλεκτρονική πληρωμή αγαθών και προϊόντων, η παραγωγή των χαρτονομισμάτων ανθεί.
Η αναταραχή στην Ελλάδα, η οποία όχι μόνο πυροδότησε τον προβληματισμό της επιστροφής στη δραχμή αλλά επιπλέον οδήγησε σε ένα κύμα ζήτησης για μετρητά, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση. Ο αριθμός των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ήταν 45,2 δις ευρώ στα τέλη του Μαΐου: Ένα επίπεδο το οποίο είδαμε για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2012, τότε που οι φόβοι μιας Grexit πυροδότησαν μαζικές αναλήψεις. Το 2012, η ECB αναγκάστηκε να στείλει αεροπορικώς πρόσθετες ποσότητες χαρτονομισμάτων στην Αθήνα από όλη τη γύρω περιοχή. Τα 45,2 δις ευρώ αντιστοιχούν σε λίγο παραπάνω από 4.000 ευρώ για κάθε Έλληνα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης καταγράφει κατακόρυφη αύξηση στην ζήτηση των χαρτονομισμάτων μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, της Αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το 2008. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξανόμενης ζήτησης ήταν για τραπεζογραμμάτια υψηλότερης ονομαστικής αξίας, όπως τα χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ: ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της συσσώρευσης των χρημάτων από τους αγχωμένους αποταμιευτές.
Η συνεχιζόμενη ελκυστικότητα των τραπεζογραμματίων δεν είναι μόνο εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Περισσότερες από τις μισές πληρωμές σε σταθερές, προηγμένες οικονομίες όπως της Γερμανίας ακόμη γίνονται σε μετρητά, ενώ παγκοσμίως το νούμερο είναι περίπου 80%. Τα τραπεζογραμμάτια, επιπλέον, πρέπει να αντικαθίστανται συχνά, με τα χαρτονομίσματα χαμηλής αξίας όπως αυτό των 5 ευρώ να αποσύρονται από την κυκλοφορία κάθε έξι μήνες.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος καταφεύγει στα τραπεζογραμμάτια κατά τη διάρκεια οικονομικών πανικών και φυσικών καταστροφών είναι ο τρόπος που φαίνονται και η αίσθηση που δημιουργούν στην αφή. Η επιθυμία να αποθηκεύσεις τον πλούτο σου σε φυσικό αντικείμενο αυξάνεται, καθώς ο κόσμος γύρω σου γίνεται πιο αβέβαιος».
Η "προοδευτική" Δύση έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλους τους τομείς, από την ηθική μέχρι την οικονομική ευημερία των πολιτών. Η ηθική εξαθλίωση είναι αναντίρρητη βλέποντας την άνθιση της κάθε είδους διαστροφής και ανωμαλίας και την ταυτόχρονη νομοθετική κάλυψή της. Σε ότι αφορά στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση, το δυτικό αποτυχημένο μοντέλο του καπιταλισμού έφτασε και πάλι στα όριά του και το μόνο που του απομένει είναι να οδηγήσει τα πράγματα, για ακόμα μια φορά, σε παγκόσμια σύρραξη. Ο καπιταλισμός επιβάλλει την ανά πεντηκονταετία ανασύσταση, μέσω πολέμου, των ισορροπιών γιατί αλλιώς δεν μπορεί επιβιώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου