Τι διδάσκει η Ελλάδα την Ρωσία (4) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/07/2015

Τι διδάσκει η Ελλάδα την Ρωσία (4)

Ο τερματισμός της φορολογικής κυριαρχίας της Ελλάδος είναι αυτό που περιμένει και την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τελικά την Γαλλία και την Γερμανία. Όπως είπε ο Jean-Claude Trichet, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κρίση του δημόσιου χρέους σηματοδότησε ότι είναι καιρός να φέρουμε την Ευρώπη πέρα από μια «αυστηρή έννοια της εθνικότητας». Το επόμενο βήμα στη συγκεντροποίηση της Ευρώπης είναι ο πολιτικός συγκεντρωτισμός. Η Ελληνική κρίση του χρέους χρησιμοποιείται για να καθιερώσει την αρχή ότι το να είναι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. σημαίνει ότι η χώρα έχει χάσει την κυριαρχία της.

Η ιδέα που επικρατεί στα Δυτικά χρηματοοικονομικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι μια λύση έχει επιβληθεί στους Έλληνες, είναι ανοησίες. Τίποτα δεν έχει λυθεί. Οι συνθήκες στις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε, κάνουν το χρέος ακόμη λιγότερο πληρωτέο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα θα είναι και πάλι μπροστά μας. Όπως κατέστησε σαφές ο John Maynard Keynes το 1936 και όπως κάθε οικονομολόγος γνωρίζει, μειώνοντας τα εισοδήματα των καταναλωτών με την περικοπή των συντάξεων, της απασχόλησης, των μισθών και των κοινωνικών υπηρεσιών, μειώνει την καταναλωτική και την επενδυτική ζήτηση και ως εκ τούτου το ΑΕΠ και καταλήγει σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που πρέπει να καλυφθούν με δανεισμό. Η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε ξένους μεταφέρει τις ροές εσόδων από την Ελληνική οικονομία σε ξένα χέρια.

Ο ανεξέλεγκτος γυμνός καπιταλισμός έχει αποδειχθεί ότι στον 21ο αιώνα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη πουθενά στην Δύση. Κατά συνέπεια, το μέσο οικογενειακό εισόδημα μειώνεται. Οι κυβερνήσεις καλύπτουν την παρακμή υποτιμώντας τον πληθωρισμό και μην υπολογίζοντας ως άνεργους τους απογοητευμένους που μη μπορώντας να βρουν θέσεις εργασίας έχουν παύσει να ψάχνουν. Με το να μην υπολογίζουν τους απογοητευμένους εργαζόμενους οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αναφέρουν ποσοστό ανεργίας 5,2%. Συμπεριλαμβάνοντας τους απογοητευμένους εργαζόμενους φέρνουν το ποσοστό ανεργίας στο 23,1%. Ένα ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 23% δεν έχει τίποτα κοινό με την οικονομική ανάκαμψη.

Ακόμη και η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη Δύση είναι παραπλανητική. Το Ελληνικό «σχέδιο διάσωσης» δεν διασώζει την Ελλάδα. Το σχέδιο διάσωσης διασώζει τους κατόχους του Ελληνικού χρέους. Πολλοί από τους κατόχους αυτών δεν είναι γνήσιοι πιστωτές της Ελλάδος. Αυτό που κάνει το «σχέδιο διάσωσης» είναι να επιτρέπει στο στοίχημα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου για το Ελληνικό χρέος της Νέας Υόρκης να ξεπληρώσει τα hedge funds. Τα χρήματα διάσωσης δεν πηγαίνουν στην Ελλάδα αλλά σε όσους κερδοσκόπησαν στην καταβολή της οφειλής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ποσοτική χαλάρωση από την ECB έχει χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει Ελληνικό χρέος από τις προβληματικές τράπεζες που πήραν τα δάνεια, οπότε το ζήτημα του χρέους δεν αποτελεί πλέον θέμα του πιστωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου