Η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν προκύψει από ένα υπολειτουργικό κομμουνιστικό οικονομικό σύστημα, φυσικά θεωρούν τη Δύση ως μοντέλο. Φαίνεται ότι η Κίνα έχει πέσει με τα μούτρα στον Δυτικό καπιταλισμό. Η Ρωσία ίσως λιγότερο, αλλά οι οικονομολόγοι στις δύο αυτές χώρες είναι οι ίδιοι με τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους της Δύσης, το οποίο σημαίνει ότι είναι ανυποψίαστοι υπηρέτες του Δυτικού οικονομικού ιμπεριαλισμού. Σκεφτόμενοι λανθασμένα ότι είναι πιστοί στην οικονομία, γίνονται πιστοί στην ηγεμονία της Washington.
Με την απορρύθμιση που ξεκίνησε με το καθεστώς Clinton, ο δυτικός καπιταλισμός έχει γίνει κοινωνικά δυσλειτουργικός. Στις ΗΠΑ και σε όλη τη Δύση ο καπιταλισμός δεν εξυπηρετεί πλέον τους ανθρώπους. Ο καπιταλισμός εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές κεφαλαίων και κανέναν άλλον.
Αυτός είναι ο λόγος που η εισοδηματική ανισότητα των ΗΠΑ είναι τώρα τόσο κακή ή χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της «robber baron» εποχής της δεκαετίας του 1920. Ο κανονισμός του 1930 που έκανε τον καπιταλισμό ένα λειτουργικό οικονομικό σύστημα έχει καταργηθεί. Σήμερα στον δυτικό κόσμο ο καπιταλισμός είναι ένας μηχανισμός λεηλασίας. Ο καπιταλισμός δεν λεηλατεί μόνο το εργατικό δυναμικό, ο καπιταλισμός λεηλατεί ολόκληρες χώρες, όπως η Ελλάδα, η οποία εξαναγκάζεται από την Ε.Ε. να πουλήσει τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία της σε ξένους αγοραστές.
Πριν ο Putin και ο Lavrov αναφερθούν και πάλι στους «Αμερικανούς εταίρους» τους, θα πρέπει να προβληματιστούν με την έλλειψη καλής θέλησης της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα. Όταν ένα μέλος της ίδιας της Ε.Ε. λεηλατείται και σύρεται στο χώμα από τους συμπατριώτες του, πώς είναι δυνατόν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν να αναμένουν καλύτερη μεταχείριση; Εάν η Δύση δεν έχει καλή θέληση προς την Ελλάδα, που θα βρεθεί η καλή θέληση της Δύσης απέναντι στην Ρωσία;
Η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με την Ε.Ε., παρά την υποστήριξη που έλαβε από το δημοψήφισμα, επειδή οι Έλληνες στηρίχθηκαν στην καλή θέληση των Ευρωπαίων εταίρων τους και υποτίμησαν το ψεύδος του Ένα τοις εκατό. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν περίμενε την ανελέητη στάση των συναδέλφων της των κυβερνήσεων των κρατών της Ε.Ε. Η Ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα πίστευε ότι η ανάλυση των εμπειρογνωμόνων που αφορούσε στην κατάσταση του Ελληνικού χρέους και της οικονομίας θα μετρούσε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η προσδοκία άφησε την Ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ένα εφεδρικό σχέδιο. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία σκέψη για το πώς να πάει στην έξοδο από το ευρώ και πως θα θέσει σε εφαρμογή ένα νομισματικό και τραπεζιτικό σύστημα ανεξάρτητο από το ευρώ. Η έλλειψη προετοιμασίας για την έξοδο δεν της άφησε καμία εναλλακτική λύση στις απαιτήσεις της Ε.Ε.
[ αρχή ] [ προηγούμενη σελίδα ] [ συνεχίζεται... ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου