Νέες αποκαλύψεις για τις NSA και BND

Η NSA (Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) ζήτησε από τη Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND να κατασκοπεύει τον βιομηχανικό όμιλο Siemens, αναφέρει σε σημερινό (10/5/2015) δημοσίευμά της η Κυριακάτικη έκδοση της Γερμανικής εφημερίδας Bild. (Bild am Sonntag).

Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές στις Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών χωρίς να τις κατονομάζει, η NSA θεωρούσε την Siemens ύποπτη ότι παρείχε τηλεπικοινωνιακό υλικό στις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Η Siemens δεν γνωρίζει κανένα γεγονός μέσα στο πεδίο ευθύνης της που θα μπορούσε να εξηγήσει ένα ενδιαφέρον από την πλευρά των υπηρεσιών πληροφοριών», ήταν η αντίδραση του ομίλου που έχει την έδρα του στο Μόναχο, σύμφωνα με τη δήλωση εκπροσώπου που δημοσιεύεται στην Bild am Sonntag.

Η εφημερίδα προσθέτει πως δεν είναι σαφές αν η BND βοήθησε πράγματι την NSA να κατασκοπεύσει τη Siemens.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι Γερμανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν επίσης για λογαριασμό της NSA την Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus, την Γαλλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στιγμάτισαν την κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Dorothea (Kasner) Merkel και εξόργισαν ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας.

Σε αντίδραση στο σκάνδαλο αυτό, το οποίο προκάλεσε εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών, η BND περιόρισε σημαντικά τη συνεργασία της με την Αμερικανική υπηρεσία σε ό,τι αφορά στην υποκλοπή επικοινωνιών, ανέφερε την Πέμπτη (7/5/2015) ο Γερμανικός Τύπος. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής που έχει αναλάβει να ρίξει φως στις πρακτικές κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποκαλύψει η Γερμανία τον κατάλογο με τις λέξεις κλειδιά, τις διευθύνσεις IP υπολογιστών, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που η BND παρακολουθούσε από το 2004 έπειτα από αίτημα της NSA. Αν ο κατάλογος αυτός δημοσιοποιηθεί, η Washington απειλεί να περιορίσει τη συνεργασία της με το Βερολίνο και να μην δίνει πλέον, για παράδειγμα, στις Γερμανικές αρχές δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των σημείων όπου κρατούνται Γερμανοί πολίτες, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA Edward Joseph "Ed" Snowden δήλωσε την Παρασκευή στο εβδομαδιαίο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η υπόθεση κατασκοπείας Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της Washington επιβεβαιώνει τη θέση του ότι διενεργείται "μαζική" κατασκοπεία.

«Η μαζική παρακολούθηση είναι μια πραγματικότητα, διενεργείται βιομηχανική κατασκοπεία και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται εκτός του ελέγχου των αντιπροσώπων του λαού και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Edward Joseph "Ed" Snowden.

Η σημερινή αποκάλυψη της Bild δίνει και την λογική εξήγηση για το σκάνδαλο της Siemens που γκρέμισε την φιλο-Γερμανική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Υπάρχει μια μεγάλη σειρά από αποκαλύψεις και γεγονότα που μένουν προς το παρόν στο παρασκήνιο, αλλά σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.