Προς άγνωστη κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα αλλά κυρίως συνέπεια στην πολιτική της. Αναιρούμενη διαρκώς από τις πράξεις της, έχει καταφέρει να καταστεί παντελώς αφερέγγυα τόσο στους δανειστές της χώρας, όσο και στους πολίτες της Ελλάδος.
Οι διθυραμβικές δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας που ήσαν προάγγελος της περιβόητης συμφωνίας με τους εταίρους κατέληξαν στην ανακοίνωση της πρόθεσης να μην καταβάλει τις προβλεπόμενες τρεις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ εάν δεν επιτευχθεί μια αμοιβαία κι επωφελής λύση με τους δανειστές εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με το χρονικό της σκλαβιάς η Ελλάδα πρέπει τον Ιούνιο να πληρώσει το πολύ σημαντικό ποσό του 1,26 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως εξής: 310 εκατομμύρια στις 10 Ιουνίου, 581 εκατομμύρια στις 16 Ιουνίου και 348 εκατομμύρια στις 19 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για αυτές τις καταβολές και την παράλληλη πληρωμή των μισθών και των συντάξεων στο εσωτερικό της χώρας.
Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ όπως είναι προγραμματισμένο, τότε εισέρχεται σε μια «περίοδο χάριτος» 30 ημερών, αλλά το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει λόγο για πιστωτικό γεγονός, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις». Στο σημείο αυτό να θυμίσω πως και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης συμφωνούν πως η μη καταβολή κάποιας δόσης στο ΔΝΤ δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, γιατί το χρέος προς το ΔΝΤ δεν είναι μέσω δυνητικά διαπραγματεύσιμων τίτλων όπως αυτό προς στην ECB.
Το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας της πληρωμής που δεν κατεβλήθη και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ. Αυτή η χρονική περίοδος που είναι διάρκειας περίπου δύο μηνών, όπως ορίζουν οι εσωτερικές διαδικασίες του ΔΝΤ, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος "άτυπης παράτασης" προκειμένου να εκτελεστεί η πληρωμή.
Μετά από αυτή την προθεσμία το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει περιθώριο ενός μηνός για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της. Εάν τελικά το Ταμείο δεν πληρωθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποφασίσει ακόμη και την αποβολή της χώρας μας, κάτι που όμως απαιτεί ειδική πλειοψηφία για να γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προσωπικά με προβληματίζουν πολύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνικά την περασμένη Παρασκευή (22/5) από τον Αμερικανό υπουργό των Οικονομικών Jacob Joseph "Jack" Lew να παρέμβει στο Ταμείο ώστε να εξεταστεί ευνοϊκά η περίπτωση να συγχωνευθούν σε μία οι τρεις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και να πληρωθεί μετά τα μέσα Ιουνίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την αναβολή της πληρωμής στο ΔΝΤ ως επιπλέον μοχλό πίεσης προς τους δανειστές για εξεύρεση συνολικής λύσης έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, έχει εναλλακτική αντί για το ΔΝΤ, αλλά προτιμάει να αναμίξει τις ΗΠΑ για ακόμα μια φορά στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδος.
Δυστυχώς οι κυβερνήτες της πατρίδος μας, ειδικά από την εποχή του Όθωνα και μετά, είναι υποτελείς των ξένων πολιτικών, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ως έθνος κάπου ανάμεσα στον προηγούμενο πρωθυπουργό που ήταν ικέτης της Merkel και στον νυν που είναι ικέτης των ΗΠΑ.
Δυστυχώς οι κυβερνήτες της πατρίδος μας, ειδικά από την εποχή του Όθωνα και μετά, είναι υποτελείς των ξένων πολιτικών, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ως έθνος κάπου ανάμεσα στον προηγούμενο πρωθυπουργό που ήταν ικέτης της Merkel και στον νυν που είναι ικέτης των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου