«Σε μια μέρα κατά την οποία τα περισσότερα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά [σημ. ΜΒΒ: λόγω του τριημέρου της Πεντηκοστής των Παπικών], όπως επίσης και η Wall Street, οι απώλειες συσσωρεύονται στις αγορές της Ισπανίας και της Ελλάδας, στον απόηχο των περιφερειακών εκλογών στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, το αποτέλεσμα των οποίων φέρνει πολιτικές ανατροπές, την ώρα που επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην Ελλάδα», σημειώνει σε σημερινό της άρθρο η Barbara Kollmeyer, αρθρογράφος του Marketwatch στη Μαδρίτη.
«Ο δείκτης IBEX στην Ισπανία υποχώρησε μέχρι και 2,27% στο άνοιγμα της Δευτέρας (25/5), ενώ στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση έως και 2,2% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας (25/5). Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα υπέστη σοβαρή πλήγμα και τιμωρήθηκε με την νίκη-έκπληξη των αριστερών Podemos και του κεντροδεξιού Ciudadanos.
Οι ανατροπές ήταν αναμενόμενες στις πολιτικά σημαντικές πόλεις της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, καθώς οι ψηφοφόροι δήλωναν απηυδισμένοι με την λιτότητα και την διαφθορά. Το PP υπέστη την χειρότερη ήττα του τα τελευταία 20 χρόνια σε τοπικές εκλογές».
Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι δηλώσεις του στρατηγικού αναλυτή συναλλάγματος της DailyFx.com, Ilya Spivak, ο οποίος σημειώνει πως η έκβαση των Ισπανικών εκλογών υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή των Podemos, «ενός αντιμνημονιακού κόμματος στο καλούπι του Ελληνικού ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία».
Ο Ilya Spivak τονίζει πως η αρνητική αντίδραση του ευρώ προξενεί τον φόβο ότι τα χθεσινά (24/5) αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι μια πρόγευση των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο και ενδέχεται να αναδείξουν τους Podemos ως «ηγέτη ενός διαπραγματευτικού συνασπισμού. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα ενός fiasco αντίστοιχου με το Ελληνικό, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης».
Οι Ισπανοί έχουν μπροστά τους το παράδειγμα της χώρας μας. Πρέπει να ζυγίσουν πολύ προσεκτικά τις εναλλακτικές που έχουν απέναντι στην λιτότητα. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική η αποτυχημένη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos.
Βλέπουμε πως η τεχνητή παγκόσμια ύφεση δημιουργεί συνθήκες πολέμου με το να μην υπάρχουν ορατές εναλλακτικές διεξόδου από την κατάσταση. Αυτό επεσήμανε πολύ εύστοχα και σωστά ο Dr. Paul Craig Roberts στο άρθρο του με τίτλο «War threat rises as economy declines» (H απειλή του πολέμου αυξάνεται όσο η οικονομία κατρακυλάει), το οποίο και σας παροτρύνω να διαβάσετε. (Εδώ σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο).
Η Ελλάδα έχει εναλλακτική αλλά ανήκει στις ελάχιστες προνομιούχες χώρες του πλανήτη. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αλλά και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόνη -ίσως- εξαίρεση την Κύπρο. Το ζήτημα είναι εάν η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί αυτό το προνόμιό της ή θα αφεθεί να αφανιστεί προκειμένου να μην εγκαταλείψει το πλοίο που βυθίζεται και ονομάζεται «παρακμάζουσα Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου