Nagorno-Karabakh: Τι κρύβεται πίσω από την αναζωπύρωση της έντασης; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/08/2014

Nagorno-Karabakh: Τι κρύβεται πίσω από την αναζωπύρωση της έντασης;

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή (1/8/2014) σε αψιμαχίες μεταξύ Αζέρων στρατιωτών και των Αρμενίων αυτονομιστών που ελέγχουν τον θύλακο του Nagorno-Karabakh ανακοίνωσαν επίσημες πηγές και από τις δύο πλευρές. Η επανάληψη της βίας γύρω από το Nagorno-Karabakh, μια ορεινή de facto αυτόνομη περιοχή που επισήμως αποτελεί τμήμα του Azerbaijan, επαναφέρει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο απ' όπου περνούν σημαντικοί αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

Το Azerbaijan απειλεί κατά διαστήματα ότι θα ανακαταλάβει δια της βίας το Nagorno-Karabakh και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες του. Η Αρμενία, πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και στενή σύμμαχος της Μόσχας, έχει προειδοποιήσει ότι θα επέμβει εάν το Nagorno-Karabakh δεχτεί επίθεση. Το υπουργείο Αμύνης του Azerbaijan ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/8/2014) πως οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με το Nagorno-Karabakh. «Ο Αρμενικός στρατός έκανε πολλές απόπειρες να σπάσει τις αμυντικές γραμμές» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου που απειλεί ότι θα «εκδικηθεί» για «το αίμα των στρατιωτών μας». 
Από την πλευρά τους, οι αρχές του Nagorno-Karabakh ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες του την Παρασκευή ενώ στις αρχές της εβδομάδας σκοτώθηκε άλλος ένας και τραυματίστηκαν δύο σε συγκρούσεις. Η Αρμενία επέρριψε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Azerbaijan. «Χάρη στην επαγρύπνηση των στρατιωτών που εκτελούσαν την υπηρεσία τους, η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια των ανατρεπτικών ομάδων απέτυχε» ανέφερε πηγή του υπουργείου Αμύνης που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί.

Το Nagorno-Karabakh λαμβάνει ισχυρή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Αρμενία μετά από τον πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους πριν από δύο δεκαετίες. Οι προσπάθειες για την επίτευξη οριστικού διακανονισμού στη διαμάχη απέτυχαν παρά τη μεσολάβηση πολλών, κυρίως όμως της Ρωσίας. Το σίγουρο είναι πως η αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή έρχεται σε λογική συνέχεια της διαρκώς κλιμακούμενης πίεσης που προσπαθούν να ασκήσουν στη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ξέσπασε ακόμα μία κρίση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Ρωσία. Η μέθοδος θυμίζει αρκετά τα "τρομοκρατικά χτυπήματα" των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου