Νέα μετωπική Γαλλίας-Γερμανίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/04/2015

Νέα μετωπική Γαλλίας-Γερμανίας

«Η Γαλλία απεχθάνεται τον εξαναγκασμό», απάντησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός ομόλογός του Wolfgang Schäuble με αντικείμενο την υιοθέτηση «σκληρών» μεταρρυθμίσεων από το Παρίσι.

Ο Schäuble που όπως και ο Sapin βρίσκεται στην Washington για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε προχθές, Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, ότι η Γαλλία θα χαιρόταν αν πίεζε κάποιος το κοινοβούλιο της να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Η Γαλλία θα χαιρόταν αν κάποιος ανάγκαζε το κοινοβούλιο της, όμως αυτό είναι δύσκολο γιατί έχουμε δημοκρατία», είπε ο Γερμανός υπουργός σε ομιλία του που αφορούσε τις «πολύ επιτυχημένες», όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ισπανία υπό την επίβλεψη της τρόικα.

«Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν», απάντησε ο Sapin σήμερα, θέλοντας όπως είπε να απαντήσει «φιλικά» στον ομόλογό του. «Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη», συνέχισε.

«Η αρχή την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη. Καθώς γνωρίζω καλά τον Wolfgang Schäuble, αυτή η δήλωση ήταν μάλλον ένα είδος ενθάρρυνσης», κατέληξε ο Sapin.

Νωρίτερα, αριστερά και ακροδεξιά Γαλλικά κόμματα είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο τη δήλωση του Γερμανού υπουργού. «Η Γαλλοφοβία του Wolfgang Schäuble είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Jean-Christophe Cambadélis.

Ο Jean-Luc Mélenchon, που ήταν υποψήφιος του μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Schäuble θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον Γαλλικό λαό» και πρόσθεσε πως οι δηλώσεις του «καταδεικνύουν τη νέα Γερμανική αλαζονεία την ώρα που η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη και της επιβάλλει θυσίες». Παράλληλα ο Mélenchon υποστήριξε ότι ο Wolfgang Schäuble «ενθαρρύνεται από τα κλαψουρίσματα των Γάλλων υπουργών που του παραπονιούνται για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους».

Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Γαλλικού μετώπου Florian Philippot, οι δηλώσεις του Schäuble πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας μας». Η κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει «να καλέσει αμέσως τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει μια επίσημη συγγνώμη από την κυρία Merkel».

Οι Γάλλοι, όπως είναι φυσικό και επόμενο, αντέδρασαν έντονα στις νέες αλαζονικές και άστοχες δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος φροντίζει καθημερινά να επιβεβαιώνει τον τίτλο του πιο αντιπαθητικού αλλά και μοχθηρού πολιτικού στη Δύση. Ενστερνιζόμενος πλήρως την ναζιστική θεωρία της Γερμανίας, ο Γερμανός υπουργός πρεσβεύει την σκληρή και διαρκή λιτότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επίσης και τη στυγνή επιβολή του νεοναζιστικού καθεστώτος της χριστιανοδημοκρατικής -τάχα- πολιτικής. Κατά τον κυβερνητικό συνασπισμό της Merkel και του Schäuble, όλοι οι λαοί οφείλουν να υπάρχουν απλά για να υπηρετούν τους Γερμανούς στους οποίους δεν πρέπει ούτε κατά διάνοια να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση.

Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το αντίτιμο της ανοχής που επέδειξε μετά το τέλος των δύο παγκοσμίων πολέμων, όπου έπρεπε να επιβάλλει στην Γερμανία την εσχάτη των ποινών: την πλήρη διάσπαση του Γερμανικού έθνους και την αφομοίωσή του από τα γειτονικά κράτη. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τιθασευτεί το φρόνημα ενός λαού που στην πλειοψηφία του είναι κυριαρχικός. Οι εξαιρέσεις που υπάρχουν και είναι αρκετές, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου