Βαρύ είναι το κλίμα για την Ελλάδα στο Βερολίνο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times: «Το Βερολίνο είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένο να αφήσει την Ελλάδα από ό,τι πιστεύει ο κόσμος [εκτός Γερμανίας]» δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης και συμπληρώνει: «Ακούστε τι λέει ο Wolfgang Schäuble και θα το διαπιστώσετε: Είναι εντελώς απελπισμένος για την Ελλάδα».
Ο αξιωματούχος με αυτό τον τρόπο εξηγεί τα σκληρά λόγια του Wolfgang Schäuble αυτήν την εβδομάδα -ο οποίος απέκλεισε βραχυπρόθεσμα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.
Εν τω μεταξύ, εντείνεται η δυσπιστία των Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα. Παραπονιούνται για τη μέχρι στιγμής αποτυχία της να παρουσιάσει μία εκτενή λίστα προτάσεων στις διαπραγματεύσεις. Η ατμόσφαιρα έχει επίσης δηλητηριαστεί από το Ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και οι Γερμανοί βουλευτές που έβλεπαν με συμπάθεια την Ελλάδα, επιμένουν ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις συνομιλίες για οικονομική στήριξη.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Dorothea (Kasner) Merkel, φτάνει σε ένα σημείο όπου η φυσική της τάση να εκτονώνει εντάσεις και να βρίσκει λύσεις μπορεί να νικηθεί από την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη αλλά και από την εντεινόμενη αντίθεση στην συντηρητική της χριστιανοδημοκρατική ένωση.
Ο Kurt Lauk, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα στηρίξει η Bundestag νέα δάνεια για την Ελλάδα».
Δημοσίως, το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι δουλεύουν για κάποιο Σχέδιο Β, όπως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης ή για μία ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ. Οι πολιτικοί και σύμβουλοί τους όμως, είναι όλο και πιο έτοιμοι να λύσουν τους ζυγούς καθώς ορισμένοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά να ξεκινήσουν αυτές οι προετοιμασίες. «Πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε ο Lauk.
Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Henrik Enderlein, καθηγητής οικονομικών στο Hertie School του Βερολίνου, πιστεύει πως ο Schäuble ακολουθεί μία τακτική. «Ο Schäuble είναι ο "κακός αστυνομικός". Οι τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθεί μπορούν να πετύχουν μόνο εάν όλοι πιστέψουν ότι εννοεί σοβαρά πως θα πετάξει την Ελλάδα εκτός» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Βεβαίως, η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αλλά τότε είναι εφικτό να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ακόμη και με τον Schäuble».
Εάν ο Enderlein έχει δίκιο, τότε ο Schäuble είναι ένας πολύ πειστικός ηθοποιός. Σε ένα από τα πολλά σχόλιά του αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε: «Ό,τι κι αν γίνει στην Ελλάδα, η χώρα παραμένει μέρος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αμέλησε όμως να αναφέρει ότι θα παραμείνει και μέλος της ευρωζώνης, ηθελημένα ή μη.
Αυτά είναι τα κύρια σημεία του άρθρου των Financial Times, όπου για ακόμα μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα πως οι Ευρωπαίοι εταίροι συζητούν για ένα ενδεχόμενο που δεν είναι στην αρμοδιότητά τους για να αποφασίσουν: Την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη. Οι εταίροι μας δεν έχουν κανένα θεσμικό ή νομικό δικαίωμα να προβούν σε μία τέτοιου είδους απόφαση. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη, αλλά οικεία βουλήσει και με τους όρους που θα εξασφαλίσουν τις συνθήκες της ανάκαμψης της οικονομίας της. Αυτό ακριβώς παλεύουν να αποφύγουν οι Ευρωπαίοι και γι' αυτό προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν την Ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση ολόκληρη την πατρίδα μας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Τους πόνεσε η αναφορά στο τόσο μεγάλο θέμα περί αποζημιώσεων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου; αυτό μας λέει πολλά και μας αφήνει άγρυπνους και μακάρι να πάρει τις πραγματικές διαστάσεις το θέμα, μας θέλουν με την ψευτοευγένεια αλλά υπάρχει και ο ζωντανός ΘΕΟΣ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφή