Γιατί η Γερμανία δεν θέλει την GRexit

Η καγκελάριος Angela Dorothea (Kasner) Merkel θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε και γι' αυτό είναι διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να επιτρέψει και την έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας (T-Bills) ή την πρώιμη εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Αυτό αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI και επισημαίνει ότι ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, έχει σκεφτεί την "GRexit" και έχει επεξεργαστεί πιθανά σενάρια, αλλά σε γενικές γραμμές συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου.

«Φοβούμενη αστάθεια στα Βαλκάνια, η Angela Dorothea (Kasner) Merkel είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη από ατύχημα» αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Γερμανικής κυβέρνησης, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, αυτό θα συνέβαινε επειδή δεν θα υπήρχε κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της ευρωζώνης και όχι εξαιτίας της αποτυχίας της να επιτύχει τους στόχους που σχετίζονται με τις προθεσμίες αποπληρωμής, όπως επίσης και με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Πρόκειται για πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει "GRaccident"» δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος γνωρίζει τις σκέψεις της καγκελαρίου, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι η Merkel θεωρεί σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη την ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλείτο στις αγορές. Ωστόσο, οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος ανησυχίας για την καγκελαρία. Ο κύριος φόβος αφορά στο ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της νότιας περιοχής των Βαλκανίων και της μετακίνησης της Ελλάδας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εκτιμά ο συντάκτης, η Γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη και «ανορθόδοξες» λύσεις προκειμένου να αποτρέψει την εξάντληση της ρευστότητας. Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων των ομολόγων μικρής διάρκειας που η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει και να πωλήσει σε Ελληνικές τράπεζες, προσωρινό έλεγχο κίνησης κεφαλαίων σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων, καταβολή πόρων από το τρέχον πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ. Η Γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το MNI, θέλει να αποφύγει όλες αυτές τις λύσεις αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε αυτές, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο βεβαίως, σημειώνεται, θα μπορούσε να συμβεί μόνο με σαφή δήλωση δέσμευσης της Ελλάδας για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και για αποδοχή της ισχύουσας υποδομής διάσωσης. «Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας» αναφέρει το δημοσίευμα. Το Βερολίνο περιμένει πάντως ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί κοινός τόπος με την Αθήνα, «ειδικά καθώς θεωρείται ότι η Merkel έχει αποκαταστήσει μια καλή σχέση συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα» τονίζεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο είναι επίσης έτοιμο να συμφωνήσει σε στόχους χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος και να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και σε επόμενο στάδιο την ελάφρυνση του χρέους. Το MNI σημειώνει πως «ο βασικός αντίπαλος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση ήταν ως τώρα ο Wolfgang Schäuble, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την ιδέα της αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο υπουργικό συμβούλιο της Merkel, θεωρεί ότι ο σεβασμός των κανόνων και των διαδικασιών είναι προϋπόθεση για μια πιο συνεκτική Ευρώπη» και προσθέτει ότι ο Schäuble πιστεύει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διοικήσει τη χώρα κατά τρόπο συμβατό με τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.

«Η αντίθεση ωστόσο της Merkel στην "GRexit" υποχρέωσε τον Schäuble να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και τελευταία θεωρείται ότι και ο ίδιος έχει αρχίσει να ανησυχεί για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι διαφορές μεταξύ της καγκελαρίας και του υπουργείου των Οικονομικών έχουν μικρύνει. Γι’ αυτό και παρά το ότι δημοσίως κραδαίνει απειλητικά το σπαθί του, ο Schäuble διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την πρόσφατη επέκταση του Ελληνικού πακέτου διάσωσης» γράφει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι η Γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, παρόλα αυτά, να διακρίνει τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα οι οποίες δεν θα μπορούν να γεφυρωθούν. Γι’ αυτό και το Γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πιθανά σενάρια για την περίπτωση που η Ελλάδα φύγει τελικά από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανία θα ζητούσε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. προκειμένου να στηριχθεί η χώρα εκτός της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα καταλήγει με μία αναφορά στις εσωκομματικές αντιδράσεις που συναντά η Ελληνική διάσωση στη "Χριστιανική Ένωση", στοιχείο το οποίο προς το παρόν εμποδίζει να ασκηθεί διαφορετική πολιτική. Η καγκελάριος πάντως μπορεί για την ώρα να στηριχθεί στους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της, οι οποίοι υπήρξαν πάντα πιο ανοιχτοί στα θέματα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ακόμα ένα δημοσίευμα που προστίθεται στην επιβεβαίωση του ότι την GRexit δεν την θέλουν οι Γερμανοί. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν εκμεταλλεύεται μια σπάνια συγκυρία για να πετύχει πολλά και κυρίως για να αποκτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Η απώλεια αυτή αποτελεί τη μέγιστη ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής. Την ίδια ευθύνη έχουν και όλα τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις κυβερνήσεις και αυτή την πολιτική διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.