Η μετάλλαξη της κυβέρνησης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/03/2015

Η μετάλλαξη της κυβέρνησης

«Αποδυναμώνεται ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών;» αναρωτιέται η Γερμανική εφημερίδα Bild σε ρεπορτάζ της, φέρνοντας στο προσκήνιο τα σενάρια για την υποβάθμιση του ρόλου του υπουργού των Οικονομικών και για την μεγαλύτερη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Παίρνοντας αφορμή από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό του οικονομικού επιτελείου στο μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο (14/3/2015), από την οποία ο υπουργός των Οικονομικών απουσιάζει επειδή μετέχει σε συνέδριο στην Ιταλία, η Γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Αθήνα αγωνίζεται για μια νέα προσέγγιση προκειμένου να διασωθεί από μια επικείμενη χρεοκοπία. Μόνο ένας δεν κάθεται πια στο τραπέζι και η επιστροφή του είναι αμφισβητούμενη.

Επισήμως ο αμφιλεγόμενος υπουργός των Οικονομικών δεν κάθεται στο τραπέζι επειδή βρίσκεται στη λίμνη Como. Έλληνες αναλυτές ερμηνεύουν το γεγονός, λέγοντας πως έχασε την εύνοια και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Σε απλά Ελληνικά: ο υπουργός των Οικονομικών είναι έτοιμος να καταρρεύσει!

Οι Έλληνες δεν ανέχονται άλλο τον υπουργό μόλις 46 μέρες μετά την ορκωμοσία του, η λάμψη του πολιτικού rock star με τη μεγάλη μηχανή, τις ωραίες γυναίκες και το δερμάτινο μπουφάν έφυγε. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτική ταπείνωση του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών ολοκληρώνεται».

Αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός τον απέσυρε από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των Οικονομικών, καθώς οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του δεν ήθελαν να συζητούν μαζί του ενώ και ο Σλοβάκος ομόλογός του έκανε αστεία σχετικά με την ποιότητα της δουλειάς του. Τώρα ο υπουργός πρέπει να δεχθεί επίσης την απόλυτη ταπείνωση, η οποία, πάρα ταύτα, θα είναι τα καλά νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη και την τρόικα, αναφέρει το ρεπορτάζ της Bild.

«Η συνέπεια είναι ότι τις συζητήσεις για τα απαιτούμενα βήματα για την ολοκλήρωση της παράτασης βοήθειας στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, έχει στην πραγματικότητα αναλάβει ο 68 ετών αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο υπουργός θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό» υποστηρίζει η Bild.

Εν τω μεταξύ, το μέγαρο Μαξίμου κάλυψε πλήρως τον υπουργό των Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωσή του στο Como της Ιταλίας, πως «μπορούμε να αναστείλουμε την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών μας υποσχέσεων, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους και δανειστές».

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας δεν είναι εκτός γραμμής, καθώς δεν θα ήταν δυνατόν η κυβέρνηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει τόσα νομοσχέδια. Στο μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, ότι ήδη έχουν προχωρήσει μια σειρά από νομοθετήματα, όπως για την ανθρωπιστική κρίση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την ΕΡΤ, ενώ προχωρά και η ρύθμιση για τις φυλακές τύπου Γ κτλ. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προχωρά κανονικά επισημαίνουν.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ανασχηματισμό σε καίριες θέσεις, ενώ θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά την θέση μου πως είναι ζήτημα χρόνου να αρθεί η ακροδεξιά στήριξη στην κυβέρνηση. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα σε διαρκείς συναντήσεις με τον φιλοευρωπαίο πρώην "δημοσιογράφο" και νυν "πολιτικό" αρχηγό του ακαθόριστου ιδεολογικά πολιτικού κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου