Ελλάδα - Ισπανία: Βίοι παράλληλοι (;) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/03/2015

Ελλάδα - Ισπανία: Βίοι παράλληλοι (;)

Οι Podemos (στα Ελληνικά σημαίνει "Μπορούμε") είναι το κόμμα που τους τελευταίους μήνες χαίρει προβολής και διαφήμισης με συνέπεια να έχει άνοδο στην Ισπανία και ειδικά ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου, ωστόσο τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται μια νέα τάση στην πανέμορφη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Ενδεχομένως στην διαμόρφωση αυτής της τάσης να έχει συμβάλλει η Ελληνική πραγματικότητα με δεδομένο το ότι οι Podemos είναι πολιτικά αδέρφια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ισπανοί έχουν την πείρα των Ελλήνων και αν είναι έξυπνοι μπορούν να αποφύγουν τα ίδια λάθη.

Τους τελευταίους δύο μήνες στην Ισπανία έχει αυξηθεί η υποστήριξη προς το μετριοπαθέστερο κόμμα των Ciudadanos (στα Ελληνικά σημαίνει "Πολίτες", στην γλώσσα της Catalonia λέγεται Ciutadans) σε τέτοιο βαθμό, ώστε το νεοσυσταθέν κόμμα να δίνει επί ίσοις όροις την μάχη με τους αριστερούς των Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην Ισπανική «El Pais» στις αρχές της εβδομάδας (9/3/2015).

Οι Ciudadanos είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από εννέα έτη, με πρόεδρο και αρχηγό τον 35 ετών δικηγόρο Albert Rivera Díaz και μέχρι πρόσφατα επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Catalonia. H ιδεολογία του κόμματος Ciudadanos είναι πιο μετριοπαθής από αυτή των Podemos, ωστόσο δεν έχει κάποιο καθαρό στίγμα πολιτικής κατεύθυνσης. Διεκδικεί την εθνική ενότητα και προσελκύει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από την δεξιά, κυρίως όμως από όλους όσοι είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά των πολιτικών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου το 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από το 8,1% που ήταν τον Ιανουάριο και το 12,2% που ήταν τον Φεβρουάριο, τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς.

Παρότι οι Podemos εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου. Περίπου το 20,2% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την παραδοσιακή αριστερά της χώρας, δηλαδή τους Σοσιαλιστές.

Σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα (8/3/2015) στο Reuters, ο αρχηγός των Podemos, Pablo Iglesias Turrión, δήλωσε πως μία πιθανή συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της. Προφανώς και η δήλωσή του αυτή είναι επηρεασμένη από την πορεία της Ελλάδος, την οποία παρακολουθούν στενά οι Podemos.

Μιλώντας για την Ευρώπη, ο 36 ετών Iglesias είπε στην ίδια συνέντευξη ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία. Μια σωστή διαπίστωση, η οποία ωστόσο δεν δείχνει να ανησυχεί την Ευρώπη.

Στην Ισπανία, όπως σε πολλές γειτονικές της χώρες στην ευρωζώνη, παρατηρείται το φαινόμενο όπου πολλοί ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα αναζητώντας μία εναλλακτική έπειτα από τουλάχιστον έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης και αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς. Αυτό που δεν κάνουν οι ψηφοφόροι διεθνώς, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, είναι να αναζητήσουν επιμελώς αυτόν που τους εκφράζει απόλυτα και όχι στο περίπου ή στο πλαίσιο μια εκδικητικής ψήφου.

Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στο Ισπανικό κοινοβούλιο το ΡΡ, έχει βοηθήσει στο να ψηφιστούν αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ενώ η χώρα βρίσκεται σε ένα καθεστώς παρατεταμένης λιτότητας. Όμως, από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μετά τις εκλογές ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, καθώς κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν εμφανίζεται αυτοδύναμος.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως πολλά θα αλλάξουν στην Ισπανία μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και σίγουρα αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η πορεία της Ελληνικής κυβέρνησης. Όπως προείπα, οι Podemos παρακολουθούν τους χειρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις αντιδράσεις της Ε.Ε. με σκοπό να μην επαναλάβουν τα Ελληνικά ατοπήματα. Εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη για διενέργεια εθνικών εκλογών στην Ελλάδα το καλοκαίρι, εκτιμώ πως οι Podemos θα χάσουν σημαντικό έδαφος στη μάχη για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου