Οι Δανοί προκαλούν τους Ρώσους

Τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα γίνουν στόχος των Ρωσικών πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Jyllands-Posten.

Ο Mikhail Vanin δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν προχωρήσουν στην απόφαση να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα. «Εάν συμβεί αυτό, τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα είναι στόχοι των Ρωσικών πυρηνικών πυραύλων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Δανία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας με την παροχή υπηρεσιών ραντάρ επί ορισμένων πολεμικών της πλοίων.

Η ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση έχει αυξηθεί μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην Ουκρανική κρίση. Το ΝΑΤΟ έχει καταγράψει αυξημένη δραστηριότητα του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στην περιοχή της Σκανδιναβίας.

Τα σχέδια εφαρμογής του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν περιλαμβάνουν ανάπτυξη πυραύλων στο έδαφος της Δανίας, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα στη Γροιλανδία, σύμφωνα με την Jyllands-Posten.

Το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας αποσκοπεί στην άμυνα της Ευρώπης από ενδεχόμενη πυραυλική απειλή που θα προέρχεται από το Ιράν. Η Μόσχα θεωρεί ότι το σύστημα θα υπονομεύσει την αποτρεπτική δύναμης της Ρωσίας, διότι θα δίνει στη Δύση τη δυνατότητα κατάρριψης Ρωσικών πυραύλων.

«Η Δανία θα γίνει μέρος της απειλής κατά της Ρωσίας. Θα είναι λιγότερο φιλειρηνική και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα πληγούν», δήλωσε ο Vanin προσθέτοντας ότι η Ρωσία διαθέτει πυραύλους ικανούς να διεισδύσουν στη μελλοντική αντιπυραυλική ασπίδα.

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Δανίας Martin Lidegaard χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή. «Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν αφορά την ίδια», δήλωσε ο Δανός υπουργός των Εξωτερικών στην Jyllands-Posten.

Η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας κορυφώνεται με κάθε αφορμή. Είναι προφανές πως κάποια στιγμή και παρά την συγκαταβατική στάση που δείχνουν μέχρι στιγμής οι Ρώσοι, τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα και μη σας φανεί καθόλου παράξενο να υπάρξει κάποια στιγμή και σύρραξη.

Οι σχέσεις των Σκανδιναβών με τους Ρώσους βρίσκονται σε οριακό σημείο. Θεωρώ τους Σκανδιναβούς έξυπνους ανθρώπους, αλλά βλέπω πως έχουν πέσει στην παγίδα της κεντρικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, που τους χρησιμοποιούν δόλωμα και αφορμή για να επιτεθεί η Δύση στη Ρωσία.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αλλά η ειρήνη στην Ευρώπη φαντάζει πολύ δύσκολο να διατηρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.