Φτάνουν οι επιστολές και οι συσκέψεις! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/03/2015

Φτάνουν οι επιστολές και οι συσκέψεις!

Η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει σήμερα (23/3/2015) ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός με επιστολή του στις 15 Μαρτίου προειδοποίησε την Angela Dorothea (Kasner) Merkel ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση. Η επιστολή εστάλη τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο στο Βερολίνο.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την πολιτική της ECB για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών. Επειδή η επιλογή του να πληρωθούν χρέη έναντι των μισθών θα αποτελέσει πλήγμα στην Ελληνική κοινωνία, άφηνε να εννοηθεί πως η Αθήνα θα πράξει το αντίθετο.

Η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης Ελληνικής κοινωνίας, προοπτική που δεν θα ανεχθώ» τονίζει ο πρωθυπουργός και ζητά από την καγκελάριο να μην επιτρέψει ένα μικρό θέμα ρευστότητας και κάποια θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι. [...] Θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ECB σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της».

«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» κατέληξε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει γρήγορη χρηματοδότηση είτε από την ECB είτε από τους πιστωτές της ευρωζώνης στη σύνοδο της Πέμπτης (19/3/2015) στις Βρυξέλλες με την Merkel και μία μικρή ομάδα άλλων πολιτικών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου François Gérard Georges Nicolas Hollande και του επικεφαλής της ECB, Mario Draghi, αναφέρει η εφημερίδα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την επιστολή του πρωθυπουργού προς την Γερμανίδα καγκελάριο. Μιλώντας σε Ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε πως η επιστολή αυτή εστάλη και σε άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Hollande και ο Juncker.

«Δεν έλεγε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα [...] ότι υπάρχει στενότητα στη ρευστότητα και χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες» ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής.

Με την επιστολή αυτή πυροδοτήθηκε η επταμερής συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και δόθηκε και απάντηση».

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την εμμονή της κυβέρνησης να βρει λύση εντός της ευρωζώνης. Είναι πολύ επικίνδυνο το να χαθεί κι άλλος καιρός γιατί θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η Ελληνική οικονομία. Οι συζητήσεις της κυβέρνησης πρέπει από εδώ και στο εξής να είναι συντεταγμένες προς την κατεύθυνση της εξόδου από την ευρωζώνη, συναινετικά και προαποφασισμένα. Η Ελλάδα πρέπει να οδηγήσει τα πράγματα έτσι ώστε να υπογραφεί μια συνθήκη, παρόμοια και αντίστοιχη με αυτή του Λονδίνου στις 27 Φεβρουαρίου του 1953.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου