Η Ευρώπη προετοιμάζει πόλεμο (;) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/03/2015

Η Ευρώπη προετοιμάζει πόλεμο (;)

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ποτέ δημιουργηθούν, ενδέχεται να διαδραματίσουν έναν προβοκατόρικο ρόλο, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας στην Κρατική Duma, Frants Klintsevich.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker επανέλαβε την παλαιότερη πρότασή του σχετικά με τη δημιουργία στρατού της Ε.Ε. σε συνέντευξή του στο Γερμανικό εβδομαδιαίο Welt am Sonntag. «Ένας κοινός Ευρωπαϊκός στρατός θα δείξει στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι πόλεμοι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ένας τέτοιος στρατός θα μας δώσει τη δυνατότητα να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη της Ευρώπης στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Στην πυρηνική εποχή τα επιπλέον στρατεύματα δεν παρέχουν καμία πρόσθετη ασφάλεια. Αλλά σίγουρα μπορούν να παίξουν έναν προβοκατόρικο ρόλο», είπε ο Klintsevich και πρόσθεσε ότι ήταν λυπηρό το γεγονός ότι τέτοιες ιδέες είχαν ήδη βρει κάποια υποστήριξη.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού στρατού δεν είχε τεθεί ποτέ και από κανέναν, ακόμη και στα χρόνια της οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας [επίσημα ονομαζόταν Συνθήκη της Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας]. «Αυτές τις μέρες, όταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, για κάποιο λόγο έχει αναπτυχθεί μία ανάγκη για κάτι τέτοιο [τη δημιουργία στρατού]», ανέφερε ο Klintsevich.

«Κάποιος πρέπει να υποθέσει ότι ένας Ευρωπαϊκός στρατός θα θεωρείται ως μια προσθήκη στο ΝΑΤΟ. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση οι δυτικοί πολιτικοί δεν ντρέπονται να κατηγορούν την Ρωσία για επιθετικότητα;», αναρωτήθηκε ο Klintsevich.

Νωρίτερα την Κυριακή (8/3/2015) η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ursula Gertrud von der Leyen εξέφρασε την υποστήριξη της στην ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού στρατού της Ε.Ε. στο μέλλον. Επιπλέον, δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη στηρίχθηκε σήμερα σε μια σταθερή πλατφόρμα και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όλο και πιο συχνά προσπαθούν να ενώσουν τις κινήσεις και τις προσπάθειές τους σε διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της κοινής πολιτικής ασφάλειας. «Η ιδέα του να υπάρχει ένας κοινός Ευρωπαϊκός στρατός, κατά τη γνώμη μου, έχει μέλλον», δήλωσε.

Να θυμίσω πως η συγκεκριμένη υπουργός και μητέρα επτά παιδιών, είχε απειλήσει με "αντάρτικο" την καγκελάριο της Γερμανίας στην περίπτωση που δεν γινόταν δεκτή η θέσπιση ποσόστωσης για τη συμμετοχή γυναικών στις διοικήσεις των επιχειρήσεων κατά 30%. Τον Απρίλιο του 2013, και ως υπουργός Εργασίας, είχε απειλήσει πως θα συνταχθεί με την αντιπολίτευση στην ψηφοφορία, προκαλώντας πονοκεφάλους στην κυβέρνηση μόλις 5 μήνες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 (22/9/2013). Τελικά, υποχώρησε μετά την υπόσχεση που της δόθηκε πως το ζήτημα θα συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών και, όπως αποδείχθηκε, με την εκ νέου ανάληψη υπουργείου. Το αρχικό της αίτημα, απλά ξεχάστηκε από όλους και φυσικά και από την ίδια!

Ο πραγματικός λόγος που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κοινού στρατού, είναι διότι υπολογίζουν στην από κοινού πολεμική σύρραξη ενάντια στη Ρωσία. Η δυτική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο αλλά και κάθε λογική. Αυτή τη στιγμή η ιδέα της Ε.Ε. έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα και αμφισβητείται ευρέως, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Ποιος λαός και για ποιο λόγο θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός κοινού στρατού και, πολύ περισσότερο, ποιοι πολίτες είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν πολλά μίλια μακρυά από την πατρίδα τους για το "Ευρωπαϊκό ιδεώδες";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου