Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/03/2015

Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

Τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ προβλέπεται ότι θα ανέρχονται με σημερινές τιμές περίπου στο 1,5 εκατομμύριο δολάρια ή 1,39 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως. Σε μικτή αναγωγή, δηλαδή χωρίς την αφαίρεση των εξόδων, σημαίνει περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ή 510 εκατομμύρια ευρώ) για μία περίοδο περίπου 25 ετών.

Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ισραηλινής εταιρείας Delek, την οποία η εταιρεία κατέθεσε στο χρηματιστήριο του Tel Aviv-Yafo. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», τα ποσοστά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα καθορίζονται σε ημερήσια βάση, ξεκινούν από 60% με παραγωγή 150.000 εκατομμυρίων κυβικών ποδών ημερησίως και φτάνουν κλιμακωτά σε 83% με παραγωγή 1,4 δις κυβικών ποδών ημερησίως. Τα έσοδα θα αποδίδονται μετά από την σταδιακή κατανομή των εγκεκριμένων δαπανών που έγιναν για την μέχρι τότε έρευνα και την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Μάλιστα, παρέχονται οκτώ πίνακες με υπολογισμούς με βάση διαφορετικές εκδοχές ημερήσιας παραγωγής, με τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με βάση την αναφορά και με παραγωγή 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδών ημερησίως, το ποσοστό που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζεται σχεδόν στο 70%.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει με μια πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης του φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη. Το κόστος της πλωτής πλατφόρμας άντλησης και αποθήκευσης του φυσικού αερίου υπολογίζεται από 3,5 έως 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Η πρώτη ροή αερίου υπολογίζεται περίπου στο 2020, με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδών. Επιπλέον, η Noble Energy και η Delek έχουν προγραμματίσει ότι θα γίνουν συμπληρωματικές έρευνες και αναλύσεις γεωλογικών δεδομένων στο τμήμα του οικοπέδου «12» που παραμένει υπό την ευθύνη τους, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αποφασίσουν και αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση εκτός του κοιτάσματος «Αφροδίτη», έχοντας θέσει ως στόχο, κοίτασμα πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η απόφαση για γεώτρηση με στόχο κοίτασμα πετρελαίου θα ληφθεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου 2015.

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα γίνει σε συμφωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση η οποία προβλέπει προμήθεια φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά στην Κύπρο και εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής αγοράς, αλλά και γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία κτλ.

Στην Κύπρο, πολύ σωστά, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού και του ορυκτού πλούτου κατά το συμφέρον της χώρας. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η μέχρι τώρα εμπειρία είναι μάλλον προς το αντίθετο: Μέχρι σήμερα οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν να επιδείξουν στο "ενεργητικό" τους είτε τη συρρίκνωση της Ελληνικής ΑΟΖ όπως στην περίπτωση της νήσου Στρογγύλης όπου χάρη στην παρέμβαση της πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, είτε αποτυχημένες ενέργειες εκμετάλλευσης, είτε προσπάθεια απόκρυψης (!) του φυσικού πλούτου με αποτέλεσμα την διεκδίκησή του από την Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε και τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Σαμαρά, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελληνική ΑΟΖ και ο πλούτος της είναι Ευρωπαϊκός και προορίζεται για κοινή χρήση».

Η Κύπρος μας έδειξε το δρόμο. Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου η έξοδός μας από την ευρωζώνη είναι επιβεβλημένη, η εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού μας πλούτου όχι απλά θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα γίνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της κατεστραμμένης Ελληνικής οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και κυρίως Ελληνικό φρόνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου