Η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή

Η διχογνωμία και η ανασφάλεια κυριαρχούν στους κόλπους της Ε.Ε. Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, είχε πει στις αρχές του 2015 ο επικεφαλής της ECB, Mario Draghi, απαντώντας στο ερώτημα της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» σχετικώς με το τι θα συνιστούσε στα Ελληνικά κόμματα ενόψει των εκλογών.

Στην ίδια συνέντευξη ο Draghi τονίζει ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ενώ σε άρθρο του στην ιταλική «Il Sole 24 Ore» επισημαίνει ότι «αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, την ίδια ώρα στη Γερμανία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Michael Fuchs προειδοποιεί τον Draghi να μην διοχετεύσει χρήματα προς την Ελλάδα μέσω της αγοράς ομολόγων. «Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της ECB, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας. Δεν επιτρέπεται όμως να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», τονίζει ο Draghi στη «Handelsblatt» και προσθέτει ότι το συμβούλιο της ECB ανέθεσε στους συνεργάτες της ECB και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος να κάνουν τεχνικές προετοιμασίες για ενδεχομένως απαραίτητα επιπλέον μέτρα. Παραδέχεται δε ότι «ο κίνδυνος η ECB να μην εκπληρώσει την εντολή της σε ότι αφορά στη σταθερότητα των τιμών είναι μεγαλύτερος από ότι πριν από έξι μήνες», εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού.

Ο Fuchs από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, επισημαίνει ότι με την αγορά ομολόγων από την ECB «η πίεση για μεταρρυθμίσεις θα φύγει πάλι από αυτές τις χώρες» και προσθέτει ότι θα ήταν ευγνώμων «εάν ο Draghi έκανε κάποιες δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση». Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ακόμη μεγάλη συζήτηση για πιθανές αγορές κρατικών ομολόγων, εναντίον των οποίων τάσσεται και προειδοποιεί ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.

Ο επικεφαλής της ECB τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών των χωρών της ευρωζώνης, «διότι η υπερχρέωση οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και συμβουλεύει τις χώρες υπό κρίση να μην εγκαταλείψουν την εξυγίανση των προϋπολογισμών. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαμορφωθεί κατά τρόπο φιλικότερο προς την ανάπτυξη. «Οι δαπάνες για επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν, ιδίως στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της ψηφιακής ατζέντας, ενώ πρέπει να μειωθούν άλλα έξοδα, όπως και οι φόροι».

Σε ότι αφορά στα ευρω-ομόλογα, ο Mario Draghi δηλώνει ότι «για αυτό χρειάζεται κανείς την εμπιστοσύνη στον εταίρο» και προσθέτει: «Το να το ρωτά κανείς αυτό τώρα είναι η λάθος ερώτηση τη λάθος στιγμή. Ένα τέτοιο κλίμα εμπιστοσύνης πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί». Ερωτώμενος πάντως εάν η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε κρίση ή την έχει ξεπεράσει, ο επικεφαλής της ECB προτιμά να μιλάει «για μια μακρά περίοδο αδυναμίας», αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης. «Αυτό δεν θα συμβεί. Για αυτό δεν υπάρχει και Σχέδιο Β», τονίζει. Ζητά πάντως περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση σε πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, λιγότερη γραφειοκρατία και χαμηλότερους φόρους.

Η ευρωζώνη, που μόλις πριν από μία εβδομάδα (1/1/2015) αύξησε κατά ένα τα μέλη της με την προσθήκη της Λιθουανίας, αλλά και το νόμισμά της, το ευρώ, πρόκειται να δοκιμαστούν πολύ σκληρά στο επόμενο διάστημα. Ήδη το ευρώ βρίσκεται σε οριακή καμπή, με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης να είναι πιο πιθανό από ποτέ στην δεκαπενταετή ζωή του. Στην Ελλάδα, εκτός των άλλων, έγιναν πολλοί πειραματισμοί που απέδειξαν πως το Ευρωπαϊκό έκτρωμα είναι εκτός από απάνθρωπο, εξαιρετικά εύθραυστο. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραματισμών αρχίζουν να τα βιώνουν και οι ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης με αποτέλεσμα την διχογνωμία και την διχόνοια των Ευρωπαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.