Έχωλεφτάθαμεακούτε ή παγκόσμια τρομοκρατία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/01/2015

Έχωλεφτάθαμεακούτε ή παγκόσμια τρομοκρατία

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στους δισεκατομμυριούχους που δεν έχουν συναισθήματα, δεν έχουν ανθρωπιά και ενσαρκώνουν την σκληρότητα, τον ανταγωνισμό και την κακία. Το ζήτημα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι, με τη δύναμη του χρήματος που Κύριος οίδε πως απέκτησαν, καθορίζουν την τύχη δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Χρηματοδοτούν αναταραχές, δωροδοκούν πολιτικούς και αξιωματούχους, εκβιάζουν κυβερνήσεις, επιβάλλουν την δυστυχία, κερδίζουν σε ισχύ! Ένας από αυτούς είναι και ο δισεκατομμυριούχος το οποίου το όνομα αρνούμαι να γράψω, παρότι είναι προφανές, ο οποίος κάλεσε τη Δύση να αυξήσει σημαντικά τη βοήθεια που χορηγεί στην Ουκρανία, καλώντας την να ετοιμάσει ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 50 δις δολαρίων και περιγράφοντας τον τρόπο εξεύρεσης των χρημάτων, που χαρακτήρισε έναν κυματοθραύστη έναντι της όλο και πιο εντεινόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας! Είναι τυχαίο που η αυτή η κατηγορία των "ισχυρών" υποστηρίζει το άδικο; Όχι! Όπως δεν είναι τυχαίο το ότι οι μέλισσες πηγαίνουν στα λουλούδια, σε αντίθεση με τις μύγες...

Σε άρθρο του στο περιοδικό New York Review of Books (αλήθεια τι σχέση έχει ένας "επιχειρηματίας" αυτού του επιπέδου, με ένα περιοδικό που όπως το ίδιο αυτοαποκαλείται είναι το «κορυφαίο λογοτεχνικό-πνευματικό περιοδικό στην Αγγλική γλώσσα»;) έγραψε στο άρθρο του ο Ουγγρικής καταγωγής μεγιστάνας των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού ρίσκου. «Η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως αμυντική δαπάνη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»), ο κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε σημειώνει ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξισορροπήσουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν κατά της Ρωσίας με τη χορήγηση μεγάλης κλίμακας οικονομικής βοήθειας στη σχεδόν χρεοκοπημένη Ουκρανία, η οποία κινδυνεύει να κηρύξει παύση πληρωμών εξαιτίας της αναταραχής που προκλήθηκε από την ένοπλη σύρραξη με τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει και να αναγνωρίζει ότι δέχεται επίθεση από τη Ρωσία» έγραψε στο άρθρο του ο Ουγγρικής καταγωγής μεγιστάνας των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού ρίσκου. «Η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως αμυντική δαπάνη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανικής οικονομίας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά τονίζει πως το Κίεβο χρειάζεται επιπλέον 15 δις δολάρια. Ο κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε κάλεσε τους δανειστές να υποσχεθούν περισσότερα κεφάλαια για να ωθήσουν την Ουκρανία να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα προς τη Ρωσία. Όπως ανέφερε ο κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε ο μηχανισμός βοήθειας της Ε.Ε. που χρησιμοποιήθηκε στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία έχει 47,5 δις δολάρια σε αχρησιμοποίητα στοιχεία ενεργητικού. Επίσης ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία έχει διαθέσιμα 15,8 δις δολαρίων. Κατά τον κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε οι δύο μηχανισμοί θα μπορούσαν με την προϋπόθεση της τροποποίησης των υφιστάμενων κανόνων της Ε.Ε. να δοθούν και σε μια χώρα-μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ουκρανία. Πως μπορεί ένας επενδυτής υψηλού ρίσκου να κάνει συστάσεις για τροποποίηση των κανόνων των οργάνων και των μηχανισμών μιας ένωσης κρατών όπως είναι η Ε.Ε.;

Ο κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε, ο οποίος απέκτησε την τεράστια φήμη του κερδοσκοπώντας το 1992 σε βάρος της στερλίνας, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα του ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης. Τέλος, ο κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε σημείωσε ότι η Ουκρανία θα εξασφάλιζε 4 δις δολάρια από μια αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω «εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων στις αγορές». Η χώρα έχει μόλις 10 δις δολάρια αποθεματικό σε σκληρό συνάλλαγμα, αλλά ομόλογα αξίας σχεδόν 8 δις δολαρίων πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στο μεταξύ η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε εκ νέου τις συνομιλίες στο Κίεβο με την Ουκρανική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας υπέρ του οποίου τάσσεται και ο κ. Έχωλεφτάθαμεακούτε. Όμως το ΔΝΤ, του οποίου η νέα αποστολή στην Ουκρανία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα, θεωρεί, όπως και οι Δυτικές χώρες που υποστηρίζουν της φιλοδυτική κυβέρνηση, ότι οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Κιέβου να εφαρμόσει τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας καθώς και μια σειρά από νόμους που προωθούν συνθήκες λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων τροπολογιών για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδίστακτοι και επενδύουν -τάχα- σε υψηλό ρίσκο έχοντας την βεβαιότητα πως μπορούν να δημιουργήσουν τα γεγονότα και όχι να τα περιμένουν. Δεν εκτιμούν αλλά προειδοποιούν, δεν αναμένουν αλλά σχεδιάζουν, δεν ρισκάρουν αλλά θησαυρίζουν! Θύματά τους είναι ολόκληρος ο πλανήτης και όργανά τους οι κυβερνήσεις. Στις ελάχιστες εξαιρέσεις που θα πέσουν σε καθαρές κυβερνήσεις με θέληση και ανδρεία όπως αυτή της Ρωσίας και της Αργεντινής, η σύγκρουση είναι σφοδρή αλλά νικητής ένας: το σωστό! Τόσο η Ρωσία, όσο και η Αργεντινή μόνο δυσκολεύτηκαν από τα σχέδιά τους. Δεν έχασαν και κυρίως δεν υπέκυψαν στις ορέξεις τους! Στη γη, ευτυχώς, ακόμα δεν βασίλευσε ολοκληρωτικά η αδικία γιατί κάποιοι λίγοι αντιστέκονται σθεναρά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου