Η διάλυση της παγκόσμιας οικονομίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/01/2015

Η διάλυση της παγκόσμιας οικονομίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος (2015) και το 2016. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να ανέλθει το 2015 στο 3% έναντι του 3,4% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου 2014, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» της World Bank.

Για το 2016 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,3% έναντι 3,5% του περασμένου Ιουνίου, ενώ για το 2017 αναμένεται μείωσή του στο 3,2%. Η αναθεώρηση προς τα κάτω γίνεται λόγω των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών της ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και ορισμένων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών που αντισταθμίζουν το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία συγκυρία αποσυντονισμού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της World Bank Kaushik Basu. Είναι πιο υποτονική από ότι αναμενόταν μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην Βρετανία τις διαχωρίζει από άλλες πλούσιες χώρες –συμπεριλαμβανομένων χωρών στην ευρωζώνη αλλά και της Ιαπωνίας– που συνεχίζουν να έχουν αναιμικές οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τον φόβο του αποπληθωρισμού. «Η διεθνής οικονομία κινείται με μία μόνο μηχανή ... την Αμερικανική. Αυτό δεν δίνει μία αισιόδοξη προοπτική για τον κόσμο», δήλωσε ο Basu. Από τις αναδυόμενες αγορές, η Βραζιλία και η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, είχαν μεγάλη βαρύτητα στις προβλέψεις της World Bank. Ο Basu ανέφερε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας αναμένεται να φθάσει αυτόν της Κίνας το επόμενο έτος και το 2017, κοντά στο 7%. Να σημειώσω εδώ πως και οι τρεις αυτές οικονομίες έχουν πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα Δυτικά οικονομικά μοντέλα και αυτό, τελικά, τις καθιστά βιώσιμες στην σημερινή εποχή.

Η World Bank προβλέπει ότι η μείωση των τιμών πετρελαίου κατά σχεδόν 60% από τον περασμένο Ιούνιο θα έχει καθαρά θετική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τις οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο. Ενώ, ωστόσο, η World Bank αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα εφέτος, αναφέρει ότι το θετικό σοκ μπορεί να χρειασθεί αρκετά χρόνια για να τροφοδοτήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και θα μειώσει τις επενδύσεις για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου ή πετρελαίου σε μεγάλα θαλάσσια βάθη. Η άμεση επίδραση των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου περιορίζεται σε μόλις 0,1% ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, αναφέρει η έκθεση.

Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω (βλ. εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) πως η πολιτική της Δύσης οδηγεί σε αδιέξοδο. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως παρότι διαπιστώνουν το που οδηγεί η πολιτική τους, εντούτοις αντί να την αναθεωρήσουν προσπαθούν με ημίμετρα και "μπαλώματα" να περιορίσουν τα συμπτώματα και όχι να διορθώσουν την γενεσιουργό αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου