Ο πόλεμος που ξεκινάει η Ελβετία - Francogeddon

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε σήμερα την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, τερματίζοντας έτσι μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστατεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο. Επίσης η τράπεζα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ του -1,25% και του -0,25%.

Στην ανακοίνωσή της, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως ο στόχος της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ εισήχθη το 2011 προσθέτοντας πως αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστάτευσε την οικονομία από την κρίση της ευρωζώνης. Αναφέρει όμως, επίσης, ότι οι αποκλίσεις των νομισματικών πολιτικών έχουν διευρυνθεί σημαντικά, τάση που αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον. Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, τονίζει η SNB. Υπό αυτές τις συνθήκες η διατήρηση του συναλλαγματικού στόχου έναντι του ευρώ δεν θεωρείται δικαιολογημένη, αναφέρει.

Μετά την ανακοίνωση της SNB επικράτησε πανικός στις αγορές με το Ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο). Αρχικά ο FTSEurofirst 300 βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,1% με το άκουσμα της ανακοίνωσης. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,405%. Στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, ο δείκτης SMI βρέθηκε να βουλιάζει 7% στις 605,88 μονάδες. Το ευρώ άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών, στα 1,1597 δολάρια, ενώ ο χρυσός βρέθηκε να καταγράφει άλμα 2,4% στα 1.260 δολάρια ανά ουγκιά. Έκτοτε η κατάσταση εξομαλύνεται και πλέον ο δείκτης DAX 30 βρίσκεται σε θετικό έδαφος καταγράφοντας άνοδο 0,24% στις 9.840 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης "Stoxx Europe 600 Index" σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ακολούθησε πολιτική σοκ και δέους» γράφει ο Michael Mackenzie, των Financial Times. «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μπορείτε να το δείτε αυτό και από την ακραία αντίδραση της αγοράς» δηλώνει ο Alessandro Bee, της Sarasin. «Στις αγορές έγινε σεισμός» δήλωσε ο George Buckley, της Deutsche Bank και συμπλήρωσε: «Ανατίμηση του νομίσματος κατά 20% σαφέστατα θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αντισταθμίζοντας τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης».
«Αναλυτές εξηγούν πως η απόφαση της SNB μπορεί να αποδίδεται στο κόστος των παρεμβάσεων στις οποίες είχε προχωρήσει τους τελευταίους μήνες» σχολιάζουν οι Financial Times. Το φράγκο είχε δεχθεί έντονες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές στρέφονταν σε «ασφαλείς» τοποθετήσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και ενώ αυξάνονταν οι προσδοκίες για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος πρέπει να κόστισαν πολλά στην SNB με αποτέλεσμα να οδηγείται στη σημερινή απόφαση. Δεδομένων των πιέσεων στην ισοτιμία του νομίσματος, εάν η SΝΒ δεν κατάφερνε να διατηρήσει τη σύνδεση του ευρώ με το φράγκο, θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας» εξηγεί η Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής στο Swissquote. Την ίδια άποψη διατυπώνει κι ο John Hardy της Saxo Bank. «Η SNB βρέθηκε σε μία κατάσταση όπου δεν θα μπορούσε να ελέγξει τη νομισματική πολιτική σε μία πορεία σύνδεσης (με ένα άλλο νόμισμα) εάν δεν ακολουθούσε τις κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών. Η αγορά προσπαθεί τώρα να βρει νέα αποτίμηση. Γίνονται απεγνωσμένες κινήσεις εξόδου από τις Ελβετικές θέσεις».

Δεν χωράει αμφιβολία πως ο οικονομικός πόλεμος έχει ξεσπάσει για τα καλά! Η "ουδέτερη" Ελβετία πυροδότησε την ήδη βεβαρημένη οικονομική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη αρχικά και κατ' επέκταση και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια κίνηση που ενώ χαρακτηρίζεται από όλους ως αιφνιδιαστική και αναπάντεχη, εν τούτοις δείχνει πολύ καλά μελετημένη και εξίσου προσεκτικά εκτελεσμένη. Είχα πει από το φθινόπωρο πως ο χειμώνας αναμένεται βαρύς και μακρύς. Από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.