Οι ψεύτικες προεκλογικές εξαγγελίες

Την πεποίθηση ότι η συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους» μπορεί να ανοίξει, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus P. Regling, σε συνέντευξή του στην Πορτογαλική εφημερίδα «Diario Economico». Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Regling υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα από το 2009 ως σήμερα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο, ξεκινώντας από μια πολύ δύσκολη οικονομικά και πολιτικά θέση. Ο επικεφαλής του ESM εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και επισημαίνει ότι το ποσοστό του Ελληνικού λαού που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το 70% στο 80%.

Συνεχίζοντας, ο Regling τονίζει ότι η ευρωζώνη δεν προβλέπει την έξοδο ενός κράτους-μέλους από το ενιαίο νόμισμα, επισημαίνοντας ότι όλες οι φήμες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προέρχονται από τον Τύπο και όχι από δηλώσεις κυβερνήσεων. «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν αλλάξει άποψη. Θέλουν να παραμείνουν όλες οι χώρες. Παράλληλα όμως θέλουν όλες οι χώρες με προβλήματα, που έλαβαν χρηματοοικονομική στήριξη, να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση μέσω των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου χρειάζεται. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα», αναφέρει και προσθέτει: «Η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο, αλλά δεν βρίσκεται στο τέλος της διαδικασίας. Είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να προχωρήσει μέχρι τέλους και να ανακτήσει έναν καλό δείκτη ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο δείκτης ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Επομένως, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει σε αυτό το δρόμο, αλλά και προς το συμφέρον της ευρωζώνης».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν είναι δυνατή μια συζήτηση για τη διαγραφή του Ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ESM απαντά ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2012 η ευρωζώνη δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο Regling επισημαίνει ότι δεν υπέστη μόνο ο ιδιωτικός τομέας σημαντικό «κούρεμα» (άνω του 50%), αλλά και ο επίσημος τομέας συναίνεσε σε σημαντική ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, με την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό, τονίζει, έγινε κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο οποίος σήμερα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας (κατέχει το 44% του Ελληνικού δημόσιου χρέους). Όπως επισημαίνει ο Regling, οι πολύ ευνοϊκοί όροι, οι μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης και τα χαμηλά επιτόκια, παρέχουν σημαντικά οφέλη για τον Ελληνικό προϋπολογισμό και την Ελληνική οικονομία, βοηθώντας το Ελληνικό χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο. «Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, πέραν αυτού. Ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το eurogroup θα το επανεξετάσει».

Επιπλέον, ο Regling τονίζει ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, οι εκταμιεύσεις από τον EFSF και από το ΔΝΤ θα μπορούν να γίνουν άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους» τονίζει ο επικεφαλής του ESM, βάσει της δήλωσης του Νοεμβρίου 2012 του eurogroup. Στην ερώτηση, «τι θα γίνει αν το κόμμα που κερδίσει τις εκλογές δεν θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής», ο Regling απαντά: «Είναι σαφές ότι η τρόικα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συζητήσουν με τη νέα κυβέρνηση. Αυτή είναι η κανονική διαδικασία, έχουμε δημοκρατία, πρέπει να περιμένουμε για το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην κάνουμε εικασίες για το τι γίνεται προεκλογικά». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η Ελληνική οικονομία θα υπέφερε».

Τέλος, σχετικά με το κατά πόσο η εξαγγελία ποσοτικής χαλάρωσης από την ECB θα βοηθούσε την Ελλάδα, ο Klaus P. Regling κάνει σαφές ότι αν η ECB ανακοινώσει κάτι τέτοιο την επόμενη εβδομάδα, αυτό δεν θα είναι λόγω της Ελλάδας. «Η ECB συζητά αυτήν την πιθανότητα εσωτερικά, γιατί θέλει να βελτιώσει τον μηχανισμό νομισματικών συναλλαγών στην ευρωζώνη στο σύνολό της, αλλά και λόγω του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Δεν μιλάω για αποπληθωρισμό, αλλά για περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Αυτό είναι ανεπιθύμητο, γιατί οι προσαρμογές στην ευρωζώνη γίνονται πιο δύσκολες. Η ECB θέλει να σπρώξει τον πληθωρισμό προς τα πάνω στον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%. Η συζήτηση όμως συνεχίζεται και το αποτέλεσμα θα το γνωρίζουμε σε μία εβδομάδα».

Η συνέντευξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως όλα όσα έχω γράψει κατά καιρούς, τόσο για τις ψεύτικες υποσχέσεις και προεκλογικές εξαγγελίες των αριστερών στο λόγο καπιταλιστών της αντιπολίτευσης, αλλά και για το πρόβλημα που υπάρχει στο σχεδιασμό της ευρωζώνης, που σήμερα είναι εμφανές περισσότερο από ποτέ. Η ουσία είναι πως στην Ελλάδα όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα συνεχίσει τα ίδια σε ότι αφορά στην οικονομία. Η μεγάλη διαφορά θα φανεί στην περίπτωση μιας πιθανής κυβέρνησης που θα προέρχεται από το άθλιο συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία πέρα από το ότι δεν θα αλλάξει τίποτε σε ότι αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, θα διαλύσει ότι έχει απομείνει από την πίστη και τις αξίες του Έθνους μας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τον υποστηρίζει με πάθος και τον προβάλλει η Δύση και τα Ελληνικά μέσα ενημερώσεως που είναι στην υπηρεσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.