Γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες της; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/01/2015

Γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες της;

Την αναγκαιότητα του να υποστηρίξει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα την απόφαση της Μόσχας να διαφοροποιήσει τους "δρόμους" μεταφοράς του Ρωσικού φυσικού αερίου τονίζει ο Δημήτρης Βελάνης, μέλος της διοίκησης του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος, μιλώντας στο Sputnik News, υπογραμμίζει ότι από αυτές τις ποσότητες αερίου, ένα σημαντικό μέρος πρέπει να προωθηθεί στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Ως γνωστόν, η Ρωσία, εξαιτίας της προκλητικής τακτικής του Κιέβου, αλλά και της δραματικά έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποφάσισε να διοχετεύσει προς την Τουρκία το φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό μεταφερόταν στην Ευρώπη μέσω των αγωγών στην Ουκρανία. «Η απόφαση της Ρωσίας να αλλάξει τον "δρόμο" μεταφοράς του αερίου και να το διοχετεύσει με αγωγό μέσω της Τουρκίας, είναι σωστή», σημειώνει και προσθέτει:

«Η Ρωσία δεν είναι δυνατόν να καταστεί όμηρος της απαράδεκτης και ανόητης πολιτικής της Ε.Ε. Η Ευρώπη η ίδια πρέπει να παρέμβει και να βάλει τέλος στην Ουκρανική τακτική, η οποία προκαλεί τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγωγών. Η Ε.Ε. υιοθέτησε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν πλήγμα στην ενεργειακή συνεργασία, αλλά την ίδια στιγμή κατηγορεί τη Μόσχα ότι αρνείται να στείλει αέριο στην Ευρώπη. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για τη λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών, η οποία σε τελική ανάλυση στρέφεται κατά της ίδιας της Ευρώπης. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου, πρέπει να υποστηρίξει την Ρωσική θέση για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, και από εκεί στην Ευρώπη. Πόσο μάλλον, αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι ούτε το Αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, ούτε ο αγωγός TAP του Azerbaijan είναι εις θέσιν να διασφαλίσουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο. Σύντομα, θα έλθει η στιγμή που η οικονομία και η λογική θα κυριαρχήσουν επί μιας πολιτικής τακτικής που μόνο προβλήματα δημιουργεί».

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει κυβέρνηση που να υποστηρίξει το συμφέρον της Ελλάδος και μάλιστα μέσα από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 25 Ιανουαρίου 2015, κινδυνεύουμε να προκύψει μια κυβέρνηση αμοραλιστών καπιταλιστών με αριστερό λόγο που θα καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα σε μια ήδη βασανισμένη χώρα. Από καιρό η Ελλάδα έπρεπε να αναζητήσει εμπορικούς συμμάχους έξω από την Ε.Ε. με πρώτη τη Ρωσία. Οι Τούρκοι, αντίθετα, το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο με αποτέλεσμα να προκαλούν ολοένα και περισσότερο και να διεκδικούν τα άγια και ιερά εδάφη μας.

2 σχόλια:

  1. Είχα ακούσει οτι ο σχιστόλιθος μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και το αέριο. Γιατί λέτε οτι δεν μπορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά να διευκρινίσω πως η δήλωση αυτή ανήκει στον Δημήτρη Βελάνη, μέλος της διοίκησης του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Δεύτερον ο κ. Βελάνης αναφέρει χαρακτηριστικά «[...] αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι ούτε το Αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, ούτε ο αγωγός TAP του Azerbaijan είναι εις θέσιν να διασφαλίσουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο [...]».

    Είναι σαφής ως προς το ότι δεν φτάνει η παραγωγή των ΗΠΑ να καλύψει την Ευρωπαϊκή ζήτηση σε αέριο. Δεν τίθεται θέμα εάν μπορεί ή όχι να αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το αέριο από τεχνικής απόψεως αλλά υπό την έννοια της επάρκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή