H ECB υπέκυψε στη Γερμανία (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/01/2015

H ECB υπέκυψε στη Γερμανία (2)

Όπως γράφει η Deutsche Welle επικαλούμενη τον der Spiegel, το dpa και την Handelsblatt, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα της μαζικής αγοράς ομολόγων της ECB, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη στις 22/1/2015 στην Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Angela Dorothea (Kasner) Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble την περασμένη Τετάρτη (14/1/2015) στο Βερολίνο σε καθιερωμένη τους συνάντηση.

Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει το Γερμανικό περιοδικό, ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων: Η Ελλάδα. Η ECB θεωρεί ότι τα Ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο "junk" (σκουπίδια) δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Για να εξευμενίσει τους επικριτές του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων ο Mario Draghi δείχνει έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις. Έτσι πχ. θα περιορίσει το ποσό που προορίζεται για το πρόγραμμα QE από το αρχικό 1 τρισεκατομμύριο στα 500 - 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η ECB σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα ανάλογα με το μερίδιο συμμετοχής της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ECB. Με τον τρόπο αυτό ο Mario Draghi θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ωφεληθούν μονομερώς, είτε οι πιστώτριες χώρες, είτε οι δανειζόμενες.

Για να αποδυναμώσουν την κατηγορία της κρατικής χρηματοδότησης, ο Mario Draghi και οι συνεργάτες του θέτουν όριο στις αγορές ομολόγων από την ECB στο 20% με 25% του ωφελούμενου χρέους μιας χώρας. Τέλος για να αποκλείσει ότι μια χώρα θα επωμιστεί τους κινδύνους μη εξόφλησης επισφαλών ομολόγων μιας άλλης, το πρόγραμμα QE προβλέπει ότι κάθε χώρα-μέλος μπορεί να αγοράσει μόνο δικά της ομόλογα. Ήδη πάντως ένας από τους επικριτές του Mario Draghi, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Henderikus Willem "Klaas" Knot άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξή του στο Spiegel, ότι προτίθεται να συμφωνήσει στην πρόταση αυτή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και αναμένεται να βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων αποκλειστικά των δικών τους κρατών. Κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα επιτρέπεται να αγοράσει μέχρι το 25% των ομολόγων που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά, ενώ το συνολικό μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 700 και 800 δις ευρώ. Αν, όμως, επαληθευτεί ότι κάθε κεντρική τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα «δικά» της ομόλογα, τότε καταργείται η κοινή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες. Αυτό μπορεί να το κάνει και σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος και δεν έχει ανάγκη ούτε την ECB, ούτε εν γένει την ευρωζώνη.

Τελικά και το QE καταλήγει να γίνει μία "ρύθμιση" και ευκαιρία κερδοφορίας των μεγάλων και ισχυρών αντί για πρόγραμμα ενίσχυσης της προβληματικής οικονομίας της ευρωζώνης. Ας περιμένουμε να δούμε την απόφαση της 22ας Ιανουαρίου 2015 για να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Μέχρι τότε, όμως, οι ενδείξεις είναι πολύ άσχημες για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου