Προεκλογικές προβλέψεις - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/01/2015

Προεκλογικές προβλέψεις

Ο πρωθυπουργός έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μοντέλο του ομίλου Goldman Sachs για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων που βασίζεται στις οικονομικές επιδόσεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας David William Donald Cameron και της Ισπανίας Mariano Rajoy Brey έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλύτερα στην κάλπη απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο λόγος είναι ότι, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επωφεληθούν από πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Lasse Holboell W. Nielsen, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου των Οικονομικών της Δανίας.

Μελετώντας τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές επανεκλογής ενός απερχόμενου ηγέτη, ο Nielsen διαπίστωσε πως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει το πώς οι ψηφοφόροι βλέπουν την οικονομία. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο οικονομολόγος δεν βρήκε αντιθέτως στοιχεία που να δείχνουν πως η δημοσιονομική ασωτία βοηθάει, ενώ διαπίστωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ελάχιστα μόνο μειώνουν τις προοπτικές για μια νέα κυβερνητική θητεία.

Στα θετικά για τους απερχόμενους ηγέτες, καθώς η ύφεση αρχίζει να ανήκει πια στο παρελθόν, είναι πως «οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μια ελαφρώς υψηλότερη από το σύνηθες πιθανότητα να επανεκλεγούν κυβερνήσεις στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στην Ευρώπη», στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, γράφει ο Nielsen σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε προχθές, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015.

Το μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε εκλογές που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια σε ανεπτυγμένες οικονομίες, δείχνει πως, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, φαίνεται πως η πιθανότητα επανεκλογής των απερχόμενων κυβερνήσεων φθάνει το 43%. Το Bloomberg επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από μια χθεσινή δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 27%.

Στην Ελλάδα και στην Ισπανία εκτιμώ πως η πρόβλεψη του Δανού οικονομολόγου έχει αρκετές πιθανότητες να επαληθευτεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι Βρετανοί έχουν πολλές αντιρρήσεις -και πολύ καλά κάνουν- σχετικά με το σχήμα και τη δομή του μορφώματος της Ε.Ε. και πολύ περισσότερο θέλουν άμεσα λύση στο ζήτημα των μεταναστών που έχουν κατακλύσει την Αγγλία. Ο Nigel Farage, εκτός του ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει δείξει έμπρακτα ότι είναι πρωτίστως Βρετανός και κατόπιν πολιτικός, κάτι που εκτιμούν οι Βρετανοί ψηφοφόροι κι θα το αποτυπώσουν ξανά στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου