Εξάμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης

«Θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Θα είναι αναπόφευκτο. Μπορεί να πρόκειται για έξι επιπλέον μήνες», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης χθες (16/1/2015) μιλώντας για την στάση που αναμένεται να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι απέναντι στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συζήτησαν την Πέμπτη (15/1//2015) το βράδυ το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας κατά έως και έξι μήνες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να διεξαχθούν συνομιλίες με την όποια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με τι θα αντικατασταθεί αυτό.

Το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες, τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας ήλπιζε να αντικατασταθεί με μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που πιθανόν δεν θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Όμως με τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας να έχουν και πάλι αυξηθεί ραγδαία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πολιτική που θα ασκήσει η επόμενη κυβέρνηση, η Αθήνα εκτιμάται πως θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από την Ε.Ε. και η ECCL ίσως να μην είναι αρκετή, σημειώνουν στελέχη της ευρωζώνης. Η Ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα πρέπει να αιτηθεί οποιαδήποτε παράταση, ενώ πολλά θα κριθούν και από το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο συνεδριάζει την 26η Ιανουαρίου, μία μέρα μετά τις Ελληνικές εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει πως δεν θα μπορεί να χορηγεί πλέον ρευστότητα στον Ελληνικό τραπεζιτικό τομέα χωρίς νέο πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Ελλάδα εξασφαλίζει φθηνά δάνεια από την ευρωζώνη και πρόσβαση σε πιστώσεις με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων. «Η ECCL δίνεται σε μια χώρα η οποία καταρχήν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ECCL προσφέρει εξασφάλιση και καθησυχάζει τις όποιες εναπομείνασες ανησυχίες στις αγορές», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, για να προσθέσει: «Με λίγη καλή θέληση θα μπορούσες να πεις προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς πως κάτι τέτοιο ήταν δυνατό για την Ελλάδα. Τώρα, με την αβεβαιότητα, την αναταραχή που δοκιμάζει τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αποδόσεις των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να ξεπερνούν το 10% — όλα αυτά καθιστούν πολύ λιγότερο προφανές το ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να πάρει μια ECCL. Η όλη κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει πολύ λιγότερο ευνοϊκή από ότι πριν από έξι εβδομάδες. Αυτό που χρειάζονται μάλλον είναι απλώς άλλο ένα κανονικό πρόγραμμα» ενώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί μία παράταση κατά πέντε με έξι μήνες τουλάχιστον.

Δεν υπήρξε καμιά συζήτηση ανάμεσα στους αξιωματούχους, που προετοίμασαν προχθές (15/1/2015) το προσεχές συμβούλιο, για ποσά ή ένα πιθανό τρίτο μνημόνιο ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια. «Έγινε συζήτηση για σενάρια μάλλον παρά για συγκεκριμένες αποφάσεις», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Μια ακόμη αιτία ανησυχίας είναι η ανάληψη ποσών που είναι αποταμιευμένα στις Ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι αναλήψεις φθάνουν περίπου τα 60 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Οι αναλήψεις αποταμιευμένων χρημάτων ήταν ανάμεσα στους λόγους που δύο Ελληνικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha, ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος κατεπείγουσα χορήγηση ρευστότητας, περίπου έναν χρόνο αφότου είχαν πάψει να εξαρτώνται από αυτήν. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν πως η φυγή καταθέσεων υπονομεύει τα σχέδια που γίνονταν όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων για την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας: τα 10,9 δις ευρώ θα αντλούνταν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στα αποθεματικά του οποίου παρέμεναν από ένα δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) και τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών πέρυσι, τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχε κριθεί ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν εκφράσει την πρόθεση να αξιοποιηθούν χρήματα από το ΤΧΣ. Συγκεκριμένα να χρησιμοποιηθούν €10 δις για την ECCL, αφήνοντας στο Ταμείο διαθέσιμα περίπου €1 δις για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. «Φαίνεται τώρα ότι είναι πιο συνετό να διατηρηθούν περισσότερα χρήματα στο ΤΧΣ», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Αυτά που μεταφέρει κατά αποκλειστικότητα το Reuters δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επόμενη μέρα της Ελλάδος. Αντίθετα με το ότι ισχυρίζονται προεκλογικά και ψευδώς τα κόμματα, ειδικά της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Όποια κυβέρνηση και να προκύψει θα υπογράψει την παράταση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, του προγράμματος στήριξης με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπρόσθετων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των πρόωρων εκλογών. Η ήδη βεβαρημένη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε λόγω των εκλογών, των πιέσεων που δέχεται το ευρώ αλλά και του κακού κλίματος που κυριαρχεί στις αγορές σε βάρος της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.