Οι χρηματισμοί, η διαφθορά και το "παρασκήνιο ανωμαλίας"

Οι τελευταίοι ελιγμοί του πρωθυπουργού έγιναν αφορμή για ένα εκτενές άρθρο (εδώ για όσους δεν έχουν συνδρομή στην εφημερίδα) στους Financial Times λόγω του ότι μίλησε για συναίνεση και έθεσε το χρονικό πλαίσιο των επόμενων εκλογών. Ακόμα ένα άρθρο λίβελος για την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας.

Η αρθρογράφος της Βρετανικής εφημερίδας Kerin Hope κάνει λόγο για έναν πρωθυπουργό που τελεί υπό καθεστώς πολιορκίας. Αυτός είναι ο λόγος που προχώρησε σε μια σειρά παραχωρήσεων, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον προτεινόμενο υποψήφιο από την κυβέρνηση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στόχος του είναι να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, έχει σημασία η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει το «έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα». Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, η κίνησή του έγινε εν μέσω δυνητικά ενοχοποιητικών μαγνητοφωνήσεων, dvd και κατηγοριών για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους βουλευτές να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους και τους ζήτησε συναίνεση στη ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Όπως σημειώνει το άρθρο: «Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και το κεντροαριστερό κόμμα Ποτάμι καλωσόρισαν την κίνηση του πρωθυπουργού, αλλά χωρίς την σημαντική στήριξη από το μετριοπαθές κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα λείπουν ακόμη αρκετές ψήφοι για τις 180 που χρειάζεται ο κ. Δήμας για να εκλεγεί». Από την μεριά του ο Wolfgang Piccoli της Teneo Intelligence σημειώνει: «Αν και η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά αυξάνει τις πιθανότητες εκλογής του νέου προέδρου, εντούτοις έγινε αργά -και μετά από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς- και δεν είναι εύκολο να πετύχει».

Η Kerin Hope συμπληρώνει, «Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε το γραφείο του πρωθυπουργού για συμμετοχή σε προσπάθειες δωροδοκίας βουλευτή του δεξιού κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», που ισχυρίστηκε ότι του προσφέρθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξει στάση στις εκλογές. Επικρατεί ένα "παρασκήνιο ανωμαλίας" στο δεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει εξαγορές ψήφων, δήλωσε ο Τσίπρας, μετά από ανάλογες δηλώσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει μια καταγραφή του τελευταίου περιστατικού με τον Παύλο Χαϊκάλη και την πιθανότητα δωροδοκίας του για να ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα. Ένας αναλυτής δήλωσε με νόημα στην εφημερίδα: «Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από την υπόθεση, είναι σίγουρα μια σκιά στην εκλογική διαδικασία, και λογικά αποθάρρυνε κάποιους ανεξάρτητους από το να υποστηρίξουν τον κ. Δήμα».

Ο ραδιούργος Henry Alfred Kissinger είχε πει πως «Corrupt politicians make the other ten percent look bad» (Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι δυσφήμιση για το υπόλοιπο δέκα τοις εκατό), αλλά στην Ελλάδα αναρωτιέμαι αν το 10% είναι ένα ποσοστό υπερβολικά μεγάλο! Ο διασυρμός της πατρίδας μας εξαιτίας των επαίσχυντων πολιτικών της συνεχίζεται και ο βούρκος της πολιτικής βυθίζει ολοένα την καθημερινότητα της χώρας μας στην διαφθορά και στη σήψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.