Η διαπλοκή των πολιτικών και των δημοσιογράφων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/12/2014

Η διαπλοκή των πολιτικών και των δημοσιογράφων

Η διαπλοκή των δημοσιογράφων με το σάπιο πολιτικό κατεστημένο το οποίο πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία και χρηματισμό, δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας. Μαρτυρίες και ομολογίες δημοσιογράφων από πολύ παλαιότερες εποχές αποδεικνύουν το μέγεθος αλλά και την παλαιότητα του προβλήματος. Πιο τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή που χάρη σε έναν άνθρωπο που εκτιμώ και σέβομαι ιδιαίτερα, τον Μ.Π., ήρθε σε γνώση μου και με τη σειρά μου μοιράζομαι με πολύ χαρά μαζί σας.

Πρόκειται για τον γεννημένο στη Σκωτία John Swinton (1829-1901) οικονομολόγο, δημοσιογράφο, αρθρογράφο και διευθυντή σύνταξης στην εφημερίδα "New York Times" την περίοδο 1860-1870 και στην εφημερίδα "The New York Sun" την περίοδο 1875-1897, ανάμεσα στις επιτυχίες του οποίου συγκαταλέγεται η συνέντευξη που πήρε από τον Karl Marx τον Αύγουστο του 1880 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun στις 6 Σεπτεμβρίου 1880.

O John Swinton κλήθηκε να μιλήσει στα πλαίσια σύναξης δημοσιογράφων το 1880, με θέμα την ελευθερία του Τύπου. Τα λόγια και η ομολογία του μέχρι σήμερα παραμένουν αφοπλιστικά:

«Δεν υπάρχει κάτι, μέχρι τη σημερινή μέρα στην Αμερική, που να χρίζει τον τίτλο "ανεξάρτητος Τύπος". Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Δεν υπάρχει ούτε ένας από εσάς που να τολμάει να γράψει την ειλικρινή του γνώμη, και αν το κάνετε ξέρετε εκ των προτέρων ότι δεν θα τυπωθεί ποτέ.

Πληρώνομαι εβδομαδιαία για να κρατάω τις έντιμες απόψεις μου έξω από την εφημερίδα με την οποία συνδέομαι. Άλλοι από εσάς λαμβάνετε παρόμοιους μισθούς για παρόμοια θέματα και όποιος από εσάς φανεί τόσο ανόητος ώστε να γράψει ειλικρινείς απόψεις, θα βρεθεί στο δρόμο να ψάχνει για άλλη δουλειά. Αν επέτρεπα στις ειλικρινείς απόψεις μου να εμφανιστούν στην εφημερίδα μου, πριν περάσουν 24 ώρες, θα έχανα τη δουλειά μου.

Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφωρα, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει το θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω τι ανοησία είναι αυτή η πρόποση στον "ανεξάρτητο Τύπο".

Είμαστε υποτελείς και εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».

Η τάχα προοδευτική εποχή μας είναι ίδια με αυτή του 1880! Ο κόσμος δεν πάει μπροστά όπως διατείνονται οι πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο, αλλά κάνει κύκλους γύρω από την ανθρώπινη δυστυχία και την προσπάθεια μερικών να χειραγωγήσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Οι άνθρωποι είμαστε οι ίδιοι στη νοοτροπία και στις πράξεις, με απόλυτα λογική συνέπεια να επαναλαμβάνονται τα γεγονότα ίδια και απαράλλακτα παρά το πέρασμα των αιώνων. Το 1880 ο Swinton έγραφε αυτά που επαναλαμβάνουμε το 2014 και που σίγουρα θα ξαναειπωθούν 100 χρόνια αργότερα, αν και εφόσον ο πλανήτης εξακολουθεί να υπάρχει. Θα κλείσω με την σοφή ρήση του Γερμανού φιλόσοφου Friedrich Hegel: «Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου