Η δύναμη της σταθερής πολιτικής - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/12/2014

Η δύναμη της σταθερής πολιτικής

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων διαμορφώθηκε την Τρίτη (23/12) η συναλλαγματική ισοτιμία του Ρωσικού νομίσματος, καθώς το ρούβλι εκτιμάται ότι ενισχύθηκε από τα άτυπα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων που είχαν συνοδεύσει την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998, όπως η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού, ή οι διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων Ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Νωρίς την Τρίτη (23/12) το ρούβλι έφθασε σε ισοτιμία 52,88:1 έναντι του δολαρίου που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 8η Δεκεμβρίου. Αργότερα μέσα στην ίδια μέρα υποχώρησε, αλλά τελικά σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,8% φθάνοντας σε επίπεδο 55,34:1 έναντι του δολαρίου.

Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια χαλαρή εκδοχή των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Ο πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin, μέρος της υψηλής δημοτικότητας του οποίου πιστεύεται πως οφείλεται στην οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού, αναμένεται πάντως να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην καταφύγει στην επιβολή και επισήμως μέτρων για τον έλεγχο της μεταφοράς κεφαλαίων.

Ο Sergei M. Guriev, Ρώσος οικονομολόγος και λάτρης της Δύσης και του πνεύματός της, που επέλεξε να φύγει από τη Ρωσία επικρίνοντας το Κρεμλίνο θεωρητικολογώντας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη «ανάγκασε τις κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πωλήσουν τα δολάρια τους και υποθέτω ότι το ίδιο θα συμβεί στις τράπεζες. Επομένως, κατά μία έννοια, μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων εφαρμόζονται ήδη». Με υποθέσεις και με συνθήκες "υπό μία έννοια ή δύο έννοιες" προσπαθεί ο φιλοδυτικός οικονομολόγος της "υπόθεσης" και όχι της ουσίας, να βρει πρόβλημα εκεί που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μόνη δήλωση που φιλοξενούν τα prestitute μέσα ενημέρωσης της Δύσης που δεν θέλουν να τονίσουν την ουσία στο θέμα της Ρωσικής οικονομίας, αλλά θέλουν να κατασκευάσουν την ψευδή αίσθηση πως η Ρωσική οικονομία καταρρέει.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις άδικες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία και οι οποίες καθιστούν πρακτικά αδύνατον για τις Ρωσικές επιχειρήσεις το να δανείζονται από τις χρηματαγορές της Δύσης., Ένας επιπλέον λόγος της πτώσης του Ρωσικού νομίσματος ήταν και η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψη που σημείωσε το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και στο 80:1 έναντι του δολαρίου, από το 30 έως 35:1 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Όπως, όμως, έχω ξαναπεί, ο σταθεροποιητικός παράγοντας και αυτό που έκανε τη Ρωσική οικονομία να μην κλυδωνιστεί ανεπανόρθωτα παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχτηκε, είναι το γεγονός πως η Ρωσία ακολουθεί σταθερή και αταλάντευτη πολιτική που επιβλέπεται από έναν πραγματικό, για τους Ρώσους, ηγέτη που δεν αφήνει να κλονιστεί η ευημερία της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου