Θε(ατρινι)σμοί

Τα Γερμανικά μέσα ενημερώσεως αναφέρονται λεπτομερώς στην εκλογική διαδικασία και στις προϋποθέσεις εκλογής προέδρου της δημοκρατίας. «Σκληραίνουν τα μέτωπα πριν την προεδρική εκλογή», «Περικοπές ή χάος», «Η Ε.Ε. υπόσχεται στην Ελλάδα την αποχώρηση της τρόικα» και «Τα επιτόκια Ελληνικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012» είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι του Γερμανόφωνου τύπου με αφορμή τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής σήμερα (17/12) στην Βουλή των Ελλήνων.

Ορισμένα αναφέρονται και στα σενάρια που σχετίζονται με μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η προεδρική εκλογή αναμένεται να κρατήσει με κομμένη την ανάσα την Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και για πολύ περισσότερο.

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Όλα ή τίποτα στην Αθήνα» παρατηρεί: «Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος ούτε στον τρίτο γύρο στις 29 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα και πραγματοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα βρεθεί, το πιθανότερο, εκτός ευρώ.

Η ξαφνική επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα όμως οφείλεται και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με την βιαστική του ανακοίνωση ότι η χώρα θα ολοκληρώσει στο τέλος του χρόνου τα προγράμματα προσαρμογής και θα αποχαιρετήσει την τρόικα, προκάλεσε ανησυχία στις αγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα ύψη, ενώ κατέρρευσε το χρηματιστήριο Αθηνών.

Την επομένη της εκλογικής του νίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε ως πρωθυπουργός δύο επιλογές: α) Διαπραγματεύεται περαιτέρω παράταση του προγράμματος στήριξης και ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και τα δύο όμως προϋποθέτουν επιβολή νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. β) Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει τις συμφωνίες με τη Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Μια στάση πληρωμών θα ήταν τότε ζήτημα μερικών εβδομάδων, ενώ η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη αναπότρεπτη.

Ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος θα πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων. Η μόνη του επιλογή θα ήταν τότε επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες καταθέσεις. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προχωρήσουν προεκλογικά σε μαζικές αναλήψεις. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα επέστρεφε αναγκαστικά στη δραχμή».

Για την ιστορία να αναφέρω πως πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία σύμφωνα με την οποία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε 160 από τις 200 απαιτούμενες ψήφους (127 ΝΔ, 28 ΠΑΣΟΚ και 5 ανεξάρτητοι). Παρόντες δήλωσαν 135 (70 ΣΥΡΙΖΑ, 12 ΚΚΕ, 12 ΑΝΕΛ, 10 ΔΗΜΑΡ, 16 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και 15 ανεξάρτητοι), ενώ απουσίαζαν 5 βουλευτές.

Η κακόγουστη φαρσοκωμωδία συνεχίζεται και ο μόνος που ανησυχεί είναι ο Ελληνικός λαός που βλέπει το μέλλον του αβέβαιο και επίφοβο. Εν αναμονή των εξελίξεων ...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.