Ευρωπαϊκή idea ή αηδία; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/11/2014

Ευρωπαϊκή idea ή αηδία;

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εσωτερική μετανάστευση στην Ευρώπη στη συνέντευξη του στην Daily Telegraph, δικαιώνοντας πλήρως τον Nigel Paul Farage και τις προτεραιότητές του και αποδεικνύοντας περίτρανα πως το "μικρό" κόμμα του UKIP έχει αλλάξει δραστικά την πολιτική στην Βρετανία. Η επιλογή αυτή δείχνει ακόμα το πόσο σοβαρά απασχολεί το θέμα αυτό τον κόσμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πόσο η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί το τι διακυβεύεται μέσα από την πολιτική της Ε.Ε. Δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής ο Philip Hammond ξεπερνά ακόμη και τον προϊστάμενο του David William Donald Cameron, ο οποίος ζήτησε την επιβολή ποσόστωσης στους οικονομικούς μετανάστες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και προειδοποιεί πως η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την όποια διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της για έλεγχο των συνόρων.

Προσθέτει ότι παρά την δεδηλωμένη άρνηση της Angela Dorothea (Kasner) Merkel για οποιαδήποτε αλλαγή στο παρόν σύστημα ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, από τις δικές τους επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του γνωρίζει ότι το πρόβλημα απασχολεί και άλλες χώρες ακόμα και την ίδια τη Γερμανία. «Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, στα παρασκήνια διεξάγονται συνομιλίες για διορθώσεις στο παρόν μεταναστευτικό στάτους, δίχως να χρειαστεί ριζική αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», υποστηρίζει ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών και εκφράζει την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα επειδή δεν συμφέρει κανέναν η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Hammond τονίζει πάντως ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο και γι' αυτό θα πρέπει η χώρα του να έχει σχέδιο εξόδου.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi, προσπαθώντας προφανώς να βρει από την Ε.Ε. βοήθεια στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, προσπαθεί να αποτρέψει μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας αντί να παραδειγματιστεί και να σκεφτεί προς την ίδια κατεύθυνση. Φαίνεται δεν του φάνηκαν αρκετά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία εξαιτίας της Ε.Ε. και συνεχίζει να οδηγεί αδιέξοδα τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή λεωφόρο της αποτυχίας.

Σχολιάζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών που παρότρυνε την κυβέρνησή του να ξεκινήσει τις ετοιμασίες για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε πως «[...] αυτό θα ήταν καταστροφικό, μία καταστροφή προφανώς για την Ευρώπη, θεωρώ και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως τόσο το Λονδίνο όσο και η Ε.Ε. ωφελούνται από την παρουσία της Βρετανίας στους 28. «Χρειαζόμαστε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορεί να επενδύσει σε μία διαφορετική ιδέα για την Ευρώπη: που θα δώσει προτεραιότητα στους πολίτες και όχι στην δύναμη των γραφειοκρατών», είπε ο Renzi.

Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι το ποιοι πολιτικοί και με ποιο πρόγραμμα θα υλοποιήσουν αυτή την ουτοπική Ευρωπαϊκή ιδέα! Οι μαριονέτες των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή κάποιας άλλης παγκόσμιας αρχής διακυβέρνησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου