Η Ευρώπη καταστρέφει ότι έφτιαξε στο παρελθόν - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/11/2014

Η Ευρώπη καταστρέφει ότι έφτιαξε στο παρελθόν

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl επιτίθεται μέσα από το νέο βιβλίο του στον διάδοχό του, τον Σοσιαλδημοκράτη Gerhard Fritz Kurt Schröder, επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα επικρίνει και τους σημερινούς ηγέτες των δυτικών χωρών, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την «απομόνωση» της Ρωσίας στην κρίση με την Ουκρανία.Παρότι το βιβλίο του Kohl με τίτλο "Aus Sorge um Europa" (Από αγωνία για την Ευρώπη) θα κυκλοφορηθεί στα βιβλιοπωλεία την Τετάρτη 5/11, το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει κάποια αποσπάσματά του.

Σύμφωνα με αυτά τα αποσπάσματα, ο Kohl ειρωνεύεται τον Schröder που ήταν καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 μέχρι το 2005, επειδή πρώτον δέχτηκε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη το 2001 και δεύτερον επειδή το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και στη Γαλλία που είχε τότε για πρόεδρό της τον Jacques Chirac, να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Έτσι οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτές οι δύο αποφάσεις του Schröder «ήταν από τα σοβαρότερα λάθη» που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ο «πατέρας» της Γερμανικής επανένωσης. «Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη Γερμανική πολιτική και ταυτοχρόνως μια απεμπόληση της Γαλλο-Γερμανικής συνεργασίας», τονίζει ο πρώην καγκελάριος.

Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του όπου αναφέρεται στη Ρωσία, ο Hohl επικρίνει επίσης τους ηγέτες της Δύσης γιατί «απομόνωσαν», όπως χαρακτηριστικά λέει, τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης. Θεωρεί μάλιστα «ριζοσπαστική και λυπηρή» την απόφαση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) να συνεδριάσουν τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς την παρουσία των Ρώσων εκπροσώπων. Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να φροντίσουν «να μην καταστρέψουν αυτά που πετύχαμε στο παρελθόν», προειδοποιεί ο Helmut Kohl.

Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος πρόκειται να παρουσιάσει το βιβλίο του αύριο στη Φρανκφούρτη, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

Πριν ένα μήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, το Der Spiegel δημοσίευσε μια "άτυπη" βιογραφία του Kohl στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος από δηλώσεις και συνεντεύξεις του. Εκεί ο πρώην καγκελάριος φέρεται να έκανε ποικίλα σχόλια για τους πρώην πολιτικούς συνεργάτες και τους "φίλους" του. Σύμφωνα μάλιστα με τη βιογραφία αυτή, υποστήριζε ότι η καγκελάριος Angela Dorothea (Kasner) Merkel «δεν ήξερε ούτε πώς να τρώει με μαχαίρι και πιρούνι» όταν ξεκίνησε την πολιτική καριέρα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου