Η αντί-Ρωσική πόλωση της Πολωνίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/11/2014

Η αντί-Ρωσική πόλωση της Πολωνίας

Η Πολωνία ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου πως καταστρώνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής ισχύος της στα ανατολικά σύνορά της, πλησιέστερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ως απάντηση στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Πολωνία, χώρα μέλος του NATO, εκφράζει δήθεν ανησυχίες ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της "επέκτασης" του Κρεμλίνου όπως ψευδώς ισχυρίζεται, μεταφράζοντας μυωπικά και καχύποπτα την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαία στη Ρωσία λίγους μήνες πριν.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία», δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Tomasz Siemoniak. «Είναι ένα σχέδιο που θα επεκταθεί σ’ έναν αριθμό ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές».

Ο υπουργός αρνήθηκε να πει πόσοι στρατιώτες ή πόσες μονάδες θα συμμετάσχουν σε αυτή την ανάπτυξη. Η Πολωνία έχει ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία, με την Λευκορωσία που είναι σύμμαχος της Ρωσίας καθώς και με τον Ρωσικό θύλακο του Kaliningrad (γνωστό στους Ευρωπαίους ως Königsberg), όπου βρίσκεται η βάση του στόλου της Βαλτικής του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Προφανώς έχει μια σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, Αποτελεί μέρος της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων απ’ αυτή την κρίση» δήλωσε ο Tomasz Siemoniak αλλά μάλλον δεν έπεισε ούτε τους συμμάχους του με το ανύπαρκτο επιχείρημά του. Η Πολωνία παραδοσιακά ήταν μια φιλοδυτική χώρα, παραδοσιακή αντίπαλος της Ρωσίας, με σαφή προτίμηση τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα στην ναζιστική νοοτροπία της Δύσης. Πόσο λογικό σας ακούγεται να παίρνει μια χώρα μέτρα για την Ουκρανική κρίση σήμερα, όταν αυτά θα έχουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια; Προφανώς και η Ουκρανική κρίση είναι η δικαιολογία των αδικαιολόγητων Πολωνών που ρίχνουν λάδι στη φωτιά που πήγαινε να σβήσει!

Αφού ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τους συμμάχους της στο NATO να εγκαταστήσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο πολωνικό έδαφος για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη Ρωσία. Η Ρωσία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την Πολωνία και εκτίμησή μου είναι πως αν οι Πολωνοί δεν κινηθούν εναντίον τους, οι Ρώσοι θα συνεχίσουν επιδεικτικά να τους αγνοούν. Άλλωστε η Πολωνία δεν έχει κάτι που θα μπορούσε να ενδιαφέρει την Ρωσία.

Επιπλέον η Βορειοατλαντική συμμαχία δεν ικανοποίησε το αίτημα της Πολωνίας, επειδή αρκετά μέλη της δικαιολογημένα ανησυχούν για το κόστος και για τους κινδύνους που θα προκύψουν από μια ανταγωνιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας. Έτσι γίνεται ακόμα πιο σαφές πως η ανάπτυξη των στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορά της αποτελεί Πολωνική πρωτοβουλία σε βάρος της Ρωσίας, η οποία, προς το παρόν, δεν έχει την επίσημη στήριξη της Δύσης.

Ωστόσο το NATO εντατικοποίησε τα εκπαιδευτικά γυμνάσια στην Πολωνία και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, το αρχηγείο της οποίας θα βρίσκεται στο Szczecin της δυτικής Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου