Ο διασυρμός συνεχίζεται - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/11/2014

Ο διασυρμός συνεχίζεται

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δέχτηκε σφοδρή κριτική σε ότι αφορά στη δέσμευσή του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, κάτι που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον ακτιβιστή Tim Costello «σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος».

Ο Juncker που βρίσκεται στο Brisbane για τη σύνοδο κορυφής του G-20, δηλαδή των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, έχει μπει στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για τις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

«Ο κόσμος ρωτάει πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να το ξεκαθαρίσει. Για πολλούς αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος» είπε χαρακτηριστικά ο Tim Costello, ο επικεφαλής της Civil Society 20, μιας «πλατφόρμας διαλόγου» μεταξύ των ηγετών των χωρών του G-20 και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

«Επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαψεύσει αυτές τις φωνές και να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης αντιμετωπίζοντας την αποφυγή των φόρων. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να αναλάβουν από κοινού δράση οι ηγέτες του G-20 εδώ στο Brisbane», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων.

Ο ίδιος ο Juncker έχει δηλώσει ότι «δεν είναι ο αρχιτέκτονας» αυτού του «προβλήματος» και ότι τίποτα στο παρελθόν του δεν υποδηλώνει ότι φιλοδοξία του ήταν «να οργανώσει τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη». Παρότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σήμερα από τους δημοσιογράφους εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Ο λόγος που απέφυγε να απαντήσει είναι ότι δεν του επιτρέπεται από αυτούς που τον καθοδηγούν. Ούτε ο ίδιος γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον, ούτε ποια θα είναι η κατάληξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου