Ο Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος, θέλοντας να αποδείξει το πόσο «μαγειρεμένα» είναι τα οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματα που παρουσιάζει η εκάστοτε κυβέρνηση είχε δηλώσει το εξής: «όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν». Τούτη την περίοδο της έντονης κρίσεως που διανύομε, εκτός από την δυστυχία των ανθρώπων φαίνεται ότι και αριθμοί "κονιορτοποιούνται", αλλά "ψεύδονται". Δεν αποτυπώνουν επακριβώς την ρευστή πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν οφείλεται στους ίδιους τους αριθμούς, αλλά στην "λογιστική" αλχημεία των ιδιότυπων παρασκευαστών τους.
Γιατί τα λέμε αυτά; Απλούστατα η ΕΛ.ΣΤΑΤ με προχθεσινή (5/11) της ανακοίνωση δήλωσε ότι λόγω "τεχνικού σφάλματος" αλλάζει ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ! Το λάθος (πάντα κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ) έγκειται στο ότι, αντί ο ρυθμός μεταβολής να είναι της τάξης του -3,9% που είναι πραγματικά, στο Δελτίο Τύπου της 10ης Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύτηκε λανθασμένα ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ -3,3%! Μάλιστα για να εξηγήσει το "τεχνικό σφάλμα" της η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τονίζει επί λέξει στην ανακοίνωσή της :
«Η διόρθωση αφορά στον αποπληθωριστή επενδύσεων παγίου κεφαλαίου προϊόντων των κλάδων NACE Rev.2 P 5829 "έκδοση λοιπού λογισμικού (έκδοση έτοιμου μη εξατομικευμένου λογισμικού" και NACE Rev. 2 P 5910 "παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, και τηλεοπτικών προγραμμάτων" που είχε υπολογισθεί λανθασμένα στο φύλλο εργασίας»!!! (Τα θαυμαστικά είναι δικά μας)
Με άλλα λόγια μας λέει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ότι η ύφεση είναι τελικά κατά 0,6% υψηλότερη έναντι της αρχικώς ανακοινωθείσης. Και μάλιστα δεν ονοματίζει καν τον όρο "ύφεση", ούτε καν αναφέρει τον όρο μείωση του ΑΕΠ. Λέει ξερά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ δεν είναι -3,3%, αλλά -3,9%. Για λόγους καθαρά συμβολικούς και επικοινωνιακούς δεν τονίζεται καθόλου ο όρος "ύφεση" και μάλιστα δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ύφεση είναι υψηλότερη και διαμορφώνεται στο -3,9%.
Πρόκειται για ολίσθημα ολκής και για πατεντάτη αλχημεία. Το ότι η ύφεση τελικά είναι υψηλότερη κατά 18,18% έναντι της αρχικώς υπολογισθείσης δεν είναι απλό τεχνικό σφάλμα. Είναι απόκρυψη και μαγείρεμα στοιχείων. Διότι η διαφορά του -0,6% επί της αρχικώς δημοσιευθείσης ύφεσης -3,3% είναι απόκλιση ακριβώς 18,18 %.
Και θέλουμε να διατυπώσουμε ένα ακόμη ερώτημα. Για ποιόν φορέα προορίζονταν όλα αυτά τα προϊόντα; Μήπως για την ΝΕΡΙΤ; Και εάν προορίζονταν για την ΝΕΡΙΤ ή οιονδήποτε άλλον δημόσιο φορέα, γιατί δεν ελήφθησαν εγκαίρως τα στοιχεία της αγοράς μέσω της "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" σε συνθήκες πραγματικού χρόνου αγοράς, ώστε να αποτυπωθούν λογιστικώς και εγκαίρως οι επιπτώσεις επί του ΑΕΠ; Τι λογισμικά ήταν αυτά και τι τηλεοπτικά προγράμματα και τι κινηματογραφικές παραγωγές επιβάρυναν σε τέτοιο βαθμό το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε η ύφεση να φθάνει τελικά κοντά στο 4% και όχι στο 3,3% ;;;
Πάλι τελειώνουμε λέγοντας ότι εάν ο οικονομικός διευθυντής μιας ιδιωτικής εταιρείας είχε υπολογίσει τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς της τόσο κραυγαλέα λάθος, τότε θα είχε αποσταλεί τάχιστα για διακοπές στο σπίτι του. Εδώ στην περίπτωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. απλά μιλούν για "τεχνικό σφάλμα", χωρίς καμιά επίπτωση για …τους "λαθοκατασκευαστές".
Βασίλης Π. Μακρής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου