Δυτική υποκρισία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/11/2014

Δυτική υποκρισία

Είναι κοινό μυστικό στην υφήλιο πως το Λουξεμβούργο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως και σίγουρα τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει όρια: Γνωρίζοντας την κατάσταση στο Λουξεμβούργο προσέλκυσε πλήθος εταιρειών από όλο τον κόσμο. Τώρα που το ευρώ αργοπεθαίνει και μη έχοντας που να στραφεί για εξεύρεση κεφαλαίων, προσποιείται πως δεν γνώριζε τίποτε για τη συγκεκριμένη κατάσταση και εγκαλεί τόσο το Λουξεμβούργο, όσο και τις εταιρείες και απαιτεί να εισπράξει.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker που εκτός του ότι καλείται να εξετάσει και ίσως να επιβάλει ακόμα και κυρώσεις στο Λουξεμβούργο, τη χώρα στην οποία διετέλεσε πρωθυπουργός για 18 χρόνια, θα πρέπει να παραδεχτεί στη συνέχεια πως ήταν ανίκανος, διότι δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μη γνώριζε την κατάσταση. Εάν την γνώριζε, και παρόλα αυτά τελικά επιβάλλει κυρώσεις στο Λουξεμβούργο, είναι συνένοχος και θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική. Είναι κοινό μυστικό στο ευρωκοινοβούλιο το πόσο εύκολα χειραγωγείται ο Juncker, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι συνένοχος και κατόπιν να παραιτηθεί.

Πολλά διεθνή μέσα δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες. Η International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ - Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων) είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις Κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες η Le Monde, ο The Guardian, η Süddeutsche Zeitung και η Asahi Shimbun από την οποία και μη γνωρίζοντας Ιαπωνικά, δεν μπορώ να βρω το σχετικό δημοσίευμα.

«Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Jean-Claude Juncker, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013. «Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το ίδιο, άλλωστε, δήλωνε όλα αυτά τα χρόνια ο προκάτοχός του Jean-Claude Juncker.

Το «tax ruling», που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη και στερεί πολλές χώρες από τα φορολογικά τους έσοδα «δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Λουξεμβούργου, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν», εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός των Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου Pierre Gramegna. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το καλοκαίρι του 2013 έρευνα για να εξετασθεί εάν το Λουξεμβούργο είχε προσφέρει μέσω της πρακτικής του «ruling», δηλαδή των «μεταμφιεσμένων επιδοτήσεων» στον Αμερικανικό internetικό γίγαντα της Amazon και στον Ιταλικό όμιλο της Fiat. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά επίσης στην Ιρλανδία για την Apple και στην Ολλανδία για τα Starbucks.

Η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία εταιρεία να μάθει εκ των προτέρων ποια θα είναι η φορολογική της μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών της πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

Η έρευνα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανταγωνιστικότητα Margrethe Vestager, η οποία διαδέχθηκε τον Joaquín Almunia Amann στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η Δύση είναι τόσο υποκριτική, που προκαλεί αηδία. Μη σας φανεί παράξενο, αν αυτή η ιστορία είναι η αρχή του τέλους για τον Juncker. Προσωπικά δεν θα στενοχωρηθώ καθόλου. Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, αλλά τον προδότη κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου