Ή δόλω ή βίη ή ομφαδόν ή κρυφηδόν - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/11/2014

Ή δόλω ή βίη ή ομφαδόν ή κρυφηδόν

Επαναλαμβάνοντας αυτά που έχω γράψει στο παρελθόν για τον Henry Alfred Kissinger, θα πω πως είναι ένα από τα πιο σατανικά μυαλά στην σύγχρονη ιστορία. Γεννημένος στις 27 Μαΐου του 1923 μονοπώλησε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. από το 1969 ως το 1977, επί προεδρίας Richard Milhous Nixon (1969-1974) και Gerald Rudolph "Jerry" Ford (1974-1977), ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (National Security Advisor) και υπουργός Εξωτερικών. Αμοραλιστής, στυγνός, κυνικός έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά ζητήματα που έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις τύχες πολλών κρατών και χιλιάδων ανθρώπων. Σήμερα παρότι βρίσκεται στο 91ο έτος της ζωής του, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται, όχι άδικα, πως ακόμα επηρεάζει την πολιτική των Η.Π.Α. και όχι μόνο.

Ο Henry Alfred Kissinger μίλησε και πάλι για τις παγκόσμιες απειλές, την απόσχιση της Κριμαία και την προσχώρηση της Ουκρανίας στο NATO. Ο Kissinger είπε ότι υπάρχει σήμερα επιτακτική ανάγκη για μια νέα παγκόσμια τάξη, αλλά ο ερχομός αυτής της νέας τάξης θα είναι μακρύς και περίπλοκος. «Δεν υπάρχουν παγκόσμια αποδεκτοί κανόνες» είπε ο Kissinger σε συνέντευξη του στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel «Υπάρχει η Κινεζική άποψη, η Ισλαμική άποψη, η Δυτική άποψη και, σε κάποιο βαθμό, η Ρωσική άποψη και όντως δεν είναι πάντα συμβατές».

Μιλώντας για την προσχώρηση της Κριμαία στη Ρωσία, σημείωσε πως πρόκειται για μια ειδική περίπτωση, όπως όταν η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μια χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά την άποψή του, η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της. «Η Ευρώπη και η Αμερική δεν καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις αυτών των γεγονότων, αρχίζοντας με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις στο Κίεβο. Όλα αυτά, καθώς και οι επιπτώσεις τους, θα έπρεπε να αποτελέσουν το αντικείμενο ενός διαλόγου με τη Ρωσία».

Είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία είχε πάντα μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία. Η αποτυχία της Δύσης να το καταλάβει αυτό ήταν θανατηφόρα. Επίσης κατά τον Kissinger οι Ουκρανικές αρχές θα πρέπει να ξεχάσουν τη χερσόνησο της Κριμαία. «Κανείς στη Δύση δεν έχει προσφέρει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της Κριμαία. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να πολεμήσει στην Ανατολική Ουκρανία». Κατά τη γνώμη του, η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ήταν ένα λάθος.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ρωσία είναι ένα σημαντικό μέρος του διεθνούς συστήματος και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για την επίλυση όλων των ειδών άλλων κρίσεων, όπως για παράδειγμα στη συμφωνία για την διάδοση των πυρηνικών όπλων με το Ιράν ή μέσω της Συρίας. Αυτό θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα έναντι μιας τακτικής κλιμάκωσης σε μια συγκεκριμένη περίπτωση». Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ελπίζει να γίνει μέλος του NATO στο εγγύς μέλλον, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα ψηφίσει ομόφωνα για την ένταξη της Ουκρανίας.

Ο Kissinger είναι σίγουρα ένα από τα "όργανα" της παγκόσμιας διακυβέρνησης και γι' αυτό τα όσα επισημαίνει χρήζουν προσοχής. Τελικά ο ρόλος της Ρωσίας είναι πολύ πιο σύνθετος από ότι παρουσιάζεται. Πρόκειται για ένα σπουδαίο θέμα και γι' αυτό θα επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου