Μεταξύ Ανατολής και Δύσης χάσμα μέγα εστήρικται (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/11/2014

Μεταξύ Ανατολής και Δύσης χάσμα μέγα εστήρικται (2)

Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επιβεβαίωσε σήμερα την απέλαση ενός Γερμανού διπλωμάτη από τη Μόσχα σε απάντηση των «μη φιλικών ενεργειών» του Βερολίνου, μετά από την αναστάτωση που επικράτησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξαιτίας της υπόθεσης που διαδραματίστηκε το Σαββατοκύριακο και συνοδεύτηκε από τον σάλο που προκάλεσε η κατά τους Δυτικούς πρόωρη αποχώρηση του προέδρου της Ρωσίας από τη Σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.

Το Σάββατο (15/11), πηγή του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει πως μια συνεργάτις της Γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα απελάθηκε έπειτα από αίτημα των Ρωσικών αρχών. Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Ρωσία έλαβε την απόφαση αυτή σε απάντηση της απέλασης από το Βερολίνο Ρώσου διπλωμάτη που εργαζόταν στο γενικό προξενείο στη Βόννη. «Το τμήμα ενημέρωσης του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την απέλαση ενός εργαζόμενου στην πρεσβεία της Γερμανίας στη Μόσχα ως απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες των Γερμανικών αρχών εναντίον ενός εργαζόμενου της Ρωσικής πρεσβείας στη Γερμανία», επεσήμανε το Ria Novosti.

Από την πλευρά του ο Vladimir Vladimirovich Putin στο Γερμανικό δίκτυο ARD υπεραμύνθηκε σε συνέντευξή του των χειρισμών του στην κρίση της Ουκρανίας και απέρριψε για άλλη μία φορά τις κατηγορίες των Δυτικών για την αποστολή όπλων από τη Μόσχα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανία. «Από πού προέρχονται αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα συστήματα πυροβολικού; Στον σημερινό κόσμο, οι άνθρωποι που διεξάγουν έναν αγώνα και που θεωρούν αυτόν τον αγώνα δίκαιο βρίσκουν πάντα όπλα. Οι Ουκρανικές αρχές έχουν στείλει στρατό και χρησιμοποιούν ως και βαλλιστικούς πυραύλους. Ποιος μιλάει γι΄αυτά. Ούτε κουβέντα. Η Ρωσία δεν θέλει το Κίεβο να εξουδετερώσει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους και τους αντιπολιτευόμενους στην ανατολική Ουκρανία. Και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποφασίσει σήμερα (17/11) τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά φιλο-Ρώσων αυτονομιστών, αλλά αυτό που κυρίως επιζητεί είναι να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Vladimir Vladimirovich Putin. Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν σε πρόσωπα που ανήκουν στην ιεραρχία των αυτονομιστών και θα περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους καθώς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Federica Mogherini διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν αποτελούν στόχο καθ' αυτόν, αλλά «συνδυαζόμενες με άλλα μέτρα μπορεί να αποτελέσουν μέσο πίεσης», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ζητηθεί από την Ουκρανική ηγεσία να ανανεώσει τη δέσμευσή της υπέρ των μεταρρυθμίσεων και να δώσει ευκαιρίες για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Μόσχα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και όλες οι προσπάθειες της σημερινής συνόδου θα κατευθυνθούν προς την επανάληψη από την Ε.Ε. της έκκλησης για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και για πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις διπλωματικές συνομιλίες», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Από τις 2 Νοεμβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών στις αυτο-ανακηρυχθείσες αυτόνομες Ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στην περιοχή. Οι Δυτικές δυνάμεις κατηγορούν ψευδώς τη Μόσχα για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού για την ενίσχυση των ανταρτών. Τις τελευταίες 24 ώρες, έξι Ουκρανοί στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου