Η συνταγή της ευημερίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/11/2014

Η συνταγή της ευημερίας

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους αποταμιεύουν τακτικά το εισόδημά τους διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε ρούβλια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Russian Public Opinion Research Center (VCIOM - Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης). Η εν λόγω έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τόσο από το Itar-Tass, όσο και από το Bloomberg, αναφέρει ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Ρώσοι φροντίζουν να κρατούν χρήματα για τον εαυτό τους και μάλιστα στο νόμισμά τους, το ρούβλι.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων αποταμιεύουν έχει αυξηθεί στο 51%, σε σχέση με το 36% που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη μέτρηση το 2005. Στην σχετική ερώτηση αναφορικά με το νόμισμα στο οποίο προτιμούν να κάνουν την αποταμίευσή τους, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στηρίζει και προτιμάει το ρούβλι. Το αντίστοιχο ποσοστό έξι χρόνια πριν ήταν στο 37%, κάτι που αποτυπώνει ξεκάθαρα την διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στην οικονομία της πατρίδας τους.

Την αποταμίευση σε ρούβλια προτιμούν κυρίως οι νέοι με ποσοστό 52% στις ηλικίες από 18 έως 24, οι εργαζόμενοι ενήλικες με ποσοστό 51% στις ηλικίες από 25 μέχρι 44 και οι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σε ποσοστό 54%. Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ρώσοι με ποσοστό 41% στις ηλικίες άνω των 60 και οι χαμηλής μόρφωσης πολίτες σε ποσοστό 37%. Αξίζει να σημειωθεί ότι προτίμηση στο δολάριο έχει μόνο το 3%, ενώ στο ευρώ μόνο το 4% των Ρώσων. Τέλος, ποσοστό της τάξεως του 1% δήλωσε ότι προτιμά να αποταμιεύει σε άλλα νομίσματα.

Η μελέτη του VCIOM δείχνει επίσης την αυξανόμενη ανησυχία των Ρώσων αναφορικά με την άνοδο της ανταλλακτικής αξίας του δολαρίου. Σε ποσοστό 65% οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι παρακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν στο 52%. Η ισχυροποίηση του δολαρίου ανησυχεί το 57% των ερωτηθέντων, ποσοστό αυξημένο κατά 15% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Εδώ φαίνεται και κάτι ακόμα που δεν καταγράφει η έρευνα: Οι Ρώσοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι αδιάφοροι και ενημερώνονται όχι μόνο για τις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, γεγονός που σημαίνει πως είναι λαός με συνείδηση και κυρίως που δεν εμπιστεύεται την τύχη του χωρίς σκέψη και κρίση.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της έρευνας σημειώνεται πως διεξήχθη κατά το διάστημα 15-16 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 1.600 άτομα από 45 Ρωσικές περιφέρειες.

Το συμπέρασμα είναι απλό και θα πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη: η εμπιστοσύνη του κόσμου και των αγορών δεν έρχεται μέσα από τα βαριά γραφειοκρατικά σχήματα και τα πομπώδη προγράμματα όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από την ουσιαστική οικονομική πολιτική που έχει αντίκτυπο στους πολίτες, στην καθημερινότητά τους και στις συνθήκες της διαβίωσής τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ρώσοι στηρίζουν το νόμισμά τους, παρότι η υφήλιος έχει στραφεί εναντίον της Ρωσίας.

Ο λαός της Ρωσίας νιώθει ασφαλής και επιλέγει τη σιγουριά της ευημερίας του, αδιαφορώντας για το ποια είναι η στάση ολόκληρου του πλανήτη. Σε πλήρη αντίθεση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι που υποφέρουν και στενάζουν στο όνομα ενός ανύπαρκτου οράματος που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας υπαρκτός εφιάλτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου