Οι μαριονέτες της Δύσης και τα πυρηνικά όπλα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/11/2014

Οι μαριονέτες της Δύσης και τα πυρηνικά όπλα

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ John Forbes Kerry και ο Ιρανός ομόλογός του Mohammad Javad Zarif αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη με στόχο την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της ομάδας P5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των 2 ανδρών από την Πέμπτη (20/11) το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και την πρώτη που θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας προκειμένου να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Νωρίτερα χτες (22/11) ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε ότι εξακολουθεί και υπάρχει ευρύ χάσμα στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων παρά τις ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. «Εργαζόμαστε σκληρά» είπε ο Kerry εν όψει μίας συνάντησης με το Γερμανό υπουργό των Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier. «Ελπίζουμε ότι θα σημειώσουμε προσεκτική πρόοδο, αλλά υπάρχουν μεταξύ μας μεγάλες διαφορές, τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε».

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας άλλωστε επιβεβαίωσε χτες κατά την άφιξή του στη Βιέννη ότι οι προοπτικές για την επίτευξη ή όχι μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της ομάδας P5+1 είναι «εντελώς ανοικτές». «Δε βρισκόμασταν ποτέ τόσο κοντά σε μία συμφωνία, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από αυτήν [...] Το ερώτημα εάν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, αλλά αυτό το ενδεχόμενο είναι προς το παρόν εντελώς ανοικτό» επισήμανε ο Steinmeier σε δημοσιογράφους.

Η πιθανότητα το Ιράν και η ομάδα των P5+1 να επιτύχουν να καταλήξουν σε μια οριστική, συνεκτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας εντός του χρόνου που απομένει ώσπου να εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου είναι «πολύ μικρή», σύμφωνα με Ευρωπαϊκή πηγή που έχει πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στη Βιέννη. Μάλιστα ανέφερε ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της Δευτέρας, την οποία είχαν ορίσει τα ίδια τα μέρη, ενδέχεται να αρχίσει σήμερα (23/11).

Δεν έχει υπάρξει «καμιά αξιοσημείωτη πρόοδος» σε ότι αφορά στα κύρια σημεία τριβής, κυρίως τη δυναμικότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των Δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν μπορώ να πω πως νιώθω ασφάλεια όταν τόσο σημαντικά προβλήματα είναι στα χέρια ανθρώπων όπως ο Αμερικανός υπουργός. Η ομάδα των P5+1 συστάθηκε το 2006 με σκοπό να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν σε ότι αφορά στον πυρηνικό του εξοπλισμό και κυρίως την διασφάλιση της ασφάλειας. Σταδιακά η προσπάθεια έχει μεταμορφωθεί σε μια υπόθεση Αμερικανών και Γερμανών που, μάλλον, ψάχνουν "πυρηνικό σύμμαχο" και τρόπο να εκτοπίσουν τους εταίρους από τις συνομιλίες.

Οι αχυράνθρωποι της Δύσης παίζουν ολοένα και με πιο επικίνδυνα παιχνίδια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί ο πλανήτης στον αέρα! Το κακό είναι πως αυτή είναι η αποστολή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου