Ελλάδα: Πρώτη μόνο στη θλίψη - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/11/2014

Ελλάδα: Πρώτη μόνο στη θλίψη

Ακόμα μια θλιβερή πρωτιά για την πατρίδα μας: Το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών που καταγράφουν αύξηση των αναγκών τους για τραπεζικό δανεισμό, φτάνοντας στο 25%, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό, φτάνει στο 32%, των "μικρομεσαίων" (SMEs) εταιρειών που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τραπεζική χρηματοδότηση, διαθέτει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, την ώρα που οι εταιρείες στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία εμφανίζουν μείωση των αναγκών για χρηματοδότηση. Το νέο αυτό αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται στην περιοδική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) για τις δυσκολίες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2014, το 30% των SMEs της ζώνης του ευρώ προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό, ποσοστό το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ το 36% απέφυγαν να συνάψουν δάνειο λόγω των επαρκών εσωτερικών πόρων. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν υποβάλλουν αίτηση για ένα δάνειο, κάτω τον φόβο της απόρριψης, αυξήθηκε σε 8% από 6% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Το Βέλγιο με 38% ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό των SMEs που υποβάλλουν αίτηση για τραπεζικό δάνειο, ακολουθούμενο από τη Γαλλία με 37%, την Ισπανία με 36% και την Ιταλία με 35%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα με 18%.

Στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και την ακόμα υποτονική εξέλιξη των κερδών, οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού στο 29%, από το 22%, των SMEs οι οποίες ανέφεραν ότι ο φόβος της απόρριψης τις αποθαρρύνει από το να αιτηθούν ένα τραπεζικό δάνειο. Στην Ιρλανδία, το καθαρό ποσοστό παραμένει υψηλό σε σύγκριση με το υπόλοιπο των χωρών φτάνοντας το 15% που αυξήθηκε από την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα όπου ήταν στο 13%.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να βελτιώνεται η εικόνα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή όπως διατυπώνεται στην Έκθεση να «περιορίζεται η επιδείνωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων» σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Το ποσοστό των SMEs οι οποίες απέκτησαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έγινε θετικό στο Βέλγιο με 3% από 0% και στην Ιρλανδία με 8%, από -7%. Στην Πορτογαλία το καθαρό ποσοστό αυξήθηκε από 1% σε 5%, ενώ παρέμεινε αρνητικό στην Ολλανδία με -11% και στη Φινλανδία με -4%, βελτιωμένο, όμως, σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο αυτής της περιοδικής έρευνας όπου ήταν στο -16% και στο -11% αντιστοίχως.

Οι ίδιες εξελίξεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα με -21% από -40% στην προηγούμενη έρευνα, αλλά το επίπεδο των καθαρών ποσοστών εξακολουθεί να σηματοδοτεί τις σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις. Η Αυστρία ήταν η μόνη χώρα όπου οι SMEs ανέφεραν μια περαιτέρω επιδείνωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων, με τα καθαρά ποσοστά να μειώνονται από -9% έως -13%.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός και χτες διαβεβαίωνε πως τα δύσκολα πέρασαν. Φαίνεται πως στον μικρόκοσμο της κυβέρνησης όλα είναι καλά, όλα είναι ανθηρά, σε αντίθεση με εδώ, στην Ελλάδα του πραγματικού κόσμου και όχι της Αλίκης και των θαυμάτων, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου