Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, παραδέχτηκε σήμερα ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν και η έρευνα που ξεκινά σήμερα η Επιτροπή για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, δεν συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (12/11) στις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, ο Juncker υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη. Το ηθικό και το νόμιμο δεν συμβαδίζουν για ακόμα μια φορά όπως συμβαίνει πάντοτε στις ανήθικες κυβερνήσεις.

Επιπλέον, ο Juncker αρνήθηκε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι η φορολογική διοίκηση της χώρας λειτουργεί αυτόνομα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτά τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της πρωθυπουργίας του.

Παράλληλα, ο Jean-Claude Juncker εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενώπιον των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ακρόασή μου, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην Ε.Ε.».

Ο Jean-Claude Juncker ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια Ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. «Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας σε αυτόν τον τεχνικά δύσκολο τομέα για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Juncker τονίζοντας επίσης, την ανάγκη να διευρυνθεί το σύστημα αυτόματων ανταλλαγών στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρακτική του λεγόμενου "tax-ruling" που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται «Ευρωπαϊκή απάντηση» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γι’ αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Επιτροπής για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα ζητήσουν κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας να συζητηθούν οι αναφορές στις κρυφές συμφωνίες που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

Όλως τυχαίως ανακάλυψαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ηθική και θέλησαν να ξεκινήσουν την εφαρμογή της στις φορολογικές ρυθμίσεις! Σε μία ένωση ετεροκλήτων στοιχείων, που χαρακτηρίζεται από τις ανισορροπίες και τις αδικίες, η υποκριτική Ευρώπη αποφάσισε την εναρμόνιση στην επιβολή των φόρων! Corruptio optimi pessima που έλεγαν οι Λατίνοι τονίζοντας πως η διαφθορά των αρίστων είναι η χειρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.