Αμελούντα του ζην, ουκ εστιν ευσχημονείν - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/11/2014

Αμελούντα του ζην, ουκ εστιν ευσχημονείν

Εντελώς τυχαία Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του John Hopkins και του πανεπιστημίου της Nebraska, ενώ μελετούσαν κάποια μικρόβια του λαιμού, ανακάλυψαν έναν ιό. Ο συγκεκριμένος ιός φέρεται ότι επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και κάνει τους ανθρώπους πιο χαζούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας "The Independent", ο ιός που εντοπίστηκε σε φύκια δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ σε υγιή άτομα και βρέθηκε ότι επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής επεξεργασίας και της χωρικής συνειδητοποίησης.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, βρήκαν DNA στο λαιμό υγιών ανθρώπων, το οποίο ταίριαζε με το DNA ενός ιού, ο οποίος είναι γνωστό ότι μολύνει τα πράσινα φύκια. Από τους 90 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι 40 βρέθηκαν θετικοί στο συγκεκριμένο ιό. Έτσι λοιπόν πραγματοποιήθηκαν tests τα οποία ήταν σχεδιασμένα για να μετρήσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της οπτικής επεξεργασίας, αλλά και ασκήσεις που μετρούσαν την ικανότητα προσοχής. Οι θετικοί είχαν τις χειρότερες επιδόσεις.

«Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι «αθώοι» μικροοργανισμοί που κουβαλάμε μέσα μας μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία. Πολλές φυσιολογικές διαφορές μεταξύ ενός ατόμου Α και ενός ατόμου Β κωδικοποιούνται στο σύνολο των γονιδίων, που ο καθένας κληρονομεί από τους γονείς του, αλλά μερικές από αυτές τις διαφορές τροφοδοτούνται από τους διάφορους μικροοργανισμούς με τους οποίους τρεφόμαστε και τον τρόπο που αυτοί αλληλεπιδρούν με τα γονίδιά μας» εξήγησε ο ιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Dr Robert Yolken.

Το ανθρώπινο σώμα «κουβαλά» τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιούς και μύκητες. Τα περισσότερα είναι «αθώα», όμως σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν επιζήμιες επιδράσεις στις γνωστικές λειτουργίες των υγιών ανθρώπων.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω την έρευνα ή τα συμπεράσματά της γιατί άλλωστε δεν διαθέτω τις επιστημονικές γνώσεις για να την κρίνω και να την αξιολογήσω. Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ είναι η ευκολία όλων ημών στο να δικαιολογήσουμε την ανοησία μας μεταθέτοντας το πρόβλημα κάπου αλλού, εν προκειμένω σε έναν ιό.

Ας δούμε την δικαιολογία των συμπολιτών μας στην αδράνεια και στην απραξία στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όλοι είναι δυσαρεστημένοι, αλλά κανείς δεν αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί. Η απραξία αυτή τεκμηριώνεται από μια απίστευτη δικαιολογία: «Μας ψεκάζουν για να μη μπορούμε να αντιδράσουμε». Δεν υπάρχει τραγικότερη δικαιολογία! Κανείς δεν ψεκάζει κανέναν! Ο καθένας από εμάς "ακυρώνει" τον εαυτό του με το να αφήνει να τον αποκοιμίσει η τηλεόραση και η προπαγάνδα της, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για δράση σε όλους όσοι απαρτίζουν το σύστημα που διαλύει τη χώρα αργά και μεθοδικά.

Θα θυμίσω κάτι που έλεγε ο Leonardo Da Vinci «come il ferro in disuso arrugginisce, così l’inazione sciupa l’intelletto», δηλαδή όπως σκουριάζει ο σίδηρος όταν είναι σε αχρησία, έτσι χαλάει ο ανθρώπινος νους που βρίσκεται σε αδράνεια.

Τα περί ιών, δικαιολογίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου