Βρετανική πρωθυπουργική υπαναχώρηση

Με το που τέθηκε θέμα Juncker, ο Βρετανός πρωθυπουργός άλλαξε ρότα και πολιτική σε ότι αφορά στην Βρετανία και το εάν θα παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David William Donald Cameron δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να εμφανίζεται πρόθυμη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «όπως και να έχει» απαντώντας στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο και ηγέτη των Εργατικών Edward Samuel Miliband, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε ότι η υπόσχεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις εσωκομματικές διαφωνίες αλλά και να ξανακερδίσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί στο αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Cameron έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν προχωρήσει στο δημοψήφισμα το 2017, εάν επανεκλεγεί στις εκλογές την άνοιξη του 2015.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος Edward Samuel Miliband μιλώντας σε εκδήλωση Βρετανών επιχειρηματιών ανέφερε ότι εκείνοι που «φλερτάρουν» με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάζουν σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας. Ο David William Donald Cameron μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, απάντησε ότι το αν αγνοηθεί πως είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος για την Ευρώπη θα είναι το «χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει σημασία για τη χώρα μας αλλά δεν λειτουργεί σωστά για μας αυτή τη στιγμή, και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε αλλαγές. Το να στεκόμαστε απλώς και να λέμε ότι θα μείνουμε στην Ευρώπη όπως και να έχει, δεν συνιστά σχέδιο [...] δεν είναι κάποια στρατηγική, δεν θα λειτουργήσει», επέμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Cameron υπερασπίστηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης των Συντηρητικών, αναφέροντας ότι ο αριθμός των επενδύσεων που προσελκύει η Βρετανία επί των ημερών του καταδεικνύει ότι η ανακοίνωση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο Edward Samuel Miliband ελπίζοντας να εξαργυρώσει εκλογικά τον φόβο ορισμένων επιχειρηματιών ότι μια εκλογική νίκη των Συντηρητικών θα μπορούσε να τους κοστίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε., δήλωσε ότι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας απειλείται με καταστροφή. «Κάθε νεύμα κάθε κλείσιμο του ματιού σε όσους θέλουν την έξοδο από την Ε.Ε. στέλνει ένα μήνυμα σε πιθανούς επενδυτές ότι η χώρα μας είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η έξοδος από την Ε.Ε. ως απειλή στη πραγματικότητα αποδυναμώνει την επιρροή μας στην Ευρώπη, δεν την ενισχύει! δεν θα γίνω μέρος αυτής της προσπάθειας. Αν γίνω πρωθυπουργός ποτέ δεν θα διακινδυνεύσω τις Βρετανικές επιχειρήσεις, τις Βρετανικές θέσεις εργασίας, την ευημερία της Βρετανίας παίζοντας πολιτικά παιχνίδια με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε επίσης ο Miliband.

Είναι σαφές πως στην Ε.Ε. οι διεργασίες δίνουν και παίρνουν και οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν διαρκώς. Να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.