Η ριζοσπαστική Ελλάδα του 21ου αιώνα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/10/2014

Η ριζοσπαστική Ελλάδα του 21ου αιώνα

Συνέχεια στο θέμα στο οποίο είχα αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στην κατάσταση της Ακρόπολης, δίνει προχτεσινό (5/10) δημοσίευμα της Γερμανικής Frankfurter Rundschau με τίτλο «Akropolis adieu?», όπου αναφέρεται εκ νέου στη μελέτη των μηχανικών αναφορικά με το πρόβλημα της πτώσης βράχων στην Ακρόπολη.

«Τη στιγμή που η Ελλάδα φέρεται να αφήνει πίσω την κρίση, συμβαίνει το εξής: το "ου γαρ έρχεται μόνον" φαίνεται πως ισχύει και για το διασημότερο σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Η Ακρόπολη, ο βράχος στο κέντρο της πόλης όπου ο Περικλής έχτισε τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης, μπορεί να απολέσει τη σταθερότητά του.

"Akropolis adieu" τραγουδούσε το 1971 η Γαλλίδα τραγουδίστρια Mireille Mathieu και έτσι κατέκτησε τα Γερμανικά charts. Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά, υπάρχει κίνδυνος αυτό να γίνει πραγματικότητα εάν οι αρχαιολόγοι δεν αντιδράσουν εγκαίρως. Το ότι οι ηλικίας 2.500 ετών ναοί στην Ακρόπολη είναι ετοιμόρροποι δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τη δεκαετία του 1960 γίνονται εργασίες αναστήλωσης προκειμένου να διαφυλαχτούν από ενδεχόμενη κατάρρευση. Παρά τα συνεχή έργα, ωστόσο, η Ακρόπολη παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα. Την περασμένη χρονιά περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Το 2014 αναμένεται νέο ρεκόρ επισκεπτών καθώς στους πρώτους οκτώ μήνες παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 19%. Κατά τις επόμενες δεκαετίες πιθανότατα οι σκαλωσιές και οι γερανοί να ανήκουν στην εικόνα της Ακρόπολης. Δεν απειλείται μόνο από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες το μαρμάρινο μνημείο. Κίνδυνος απειλεί τα θεμέλια. Ο ύψους 156 μέτρων πανύψηλος βράχος της Ακρόπολης που ορθώνεται στο οροπέδιο, εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες κάποτε έχτιζαν τους ναούς τους, σιγά-σιγά καταρρέει».

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια τόσο στην πρόσφατη μελέτη μηχανικών μετά την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όσο και στο άρθρο των Times του Λονδίνου της περασμένης Πέμπτης (2/10) με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί». Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ούτε κινδυνεύει να καταρρεύσει η Ακρόπολη».

«Οι ειδικοί ωστόσο παίρνουν το θέμα στα σοβαρά. Την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέστησε τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της νότιας πλευράς του βράχου. Ασαφές παραμένει πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και του προγράμματος περικοπών των διεθνών δανειστών, ο προϋπολογισμός του ελληνικού υπ. Πολιτισμού μειώθηκε από το 2010 κατά το ήμισυ» καταλήγει το δημοσίευμα των Γερμανών.

Οι μόνοι που τελικά δεν φαίνεται να παίρνουν σοβαρά το θέμα είναι οι υπεύθυνοι του υπουργείου που αρκούνται, ως συνήθως, σε καθησυχαστικές δηλώσεις. Με λόγια και δηλώσεις, όμως, δεν συντηρούνται τα έργα και τα μνημεία που έχουν ζωή χιλιάδων ετών.

Όσο περνάει ο καιρός είναι και πιο εμφανές πως σήμερα γκρεμίζεται στη χώρα μας ότι έχτιζαν τόσους αιώνες οι πρόγονοί μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά: Από τα μνημεία που καταρρέουν μέχρι την θρησκεία, την κουλτούρα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Αποκοπήκαμε από τις ρίζες μας και ξεράθηκε το δέντρο που λέγεται Ελλάδα. Ξεράθηκε το δέντρο της ζωής, της ελπίδας και του πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο. Αφήσαμε πίσω μας τα παλιά και τραβήξαμε μπροστά! Μόνο που πίσω υπήρχε η χαρά, ο πλούτος, η ελευθερία, η άνεση, η ΖΩΗ! "Μπροστά" υπάρχει ο γκρεμός στον οποίο κατρακυλάμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου