Χρήστες κινητών τηλεφώνων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/10/2014

Χρήστες κινητών τηλεφώνων

Είχα δεσμευτεί να αναφερθώ στο μεγάλο ζήτημα που αφορά στην οδήγηση και την ταυτόχρονη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα δικηγορικό γραφείο με εξειδίκευση σε θέματα τραυματισμών. Το συγκεκριμένο γραφείο χρησιμοποιεί και δημοσιοποιεί τα στατιστικά στοιχεία που φωτίζουν το θέμα και σημειωτέον δεν είναι καθόλου εύκολο να τα βρει κανείς. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ασκούν την επιρροή τους στα μέσα ενημερώσεως και τα συγκεκριμένα στοιχεία βλέπουν πολύ δύσκολα το φως της δημοσιότητας.

Γενικά στατιστικά στοιχεία:
--> Το να γράφει ένας οδηγός μηνύματα την ώρα που οδηγεί, αυξάνει κατά 23 φορές τις πιθανότητες να τρακάρει.
--> Οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα
--> Η ομιλία στο κινητό την ώρα της οδήγησης, εξισώνει τον χρόνο αντίδρασης ενός νεαρού ατόμου με αυτό ενός ατόμου ηλικίας 70 ετών.
--> Το να απαντήσει κανείς σε ένα γραπτό μήνυμα, αποσπά την προσοχή του κατά 5". Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να διανύσει το αυτοκίνητο μια απόσταση όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
--> Μελέτες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει πως εξαιτίας των γραπτών μηνυμάτων κατά την οδήγηση, αυξάνεται κατά 400% ο χρόνος που τα μάτια του οδηγού δεν είναι στον δρόμο.
--> Το 94% των οδηγών είναι υπέρ της απαγόρευσης της αποστολής γραπτών μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης.
--> Το 74% είναι υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης του κινητού όταν απασχολεί το ένα χέρι του οδηγού.

Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στους νεαρούς οδηγούς:
--> Οι ηλικίες από 15 έως 19 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγούν που αποσπάται η προσοχή τους.
--> Σύμφωνα με το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ, τα γραπτά μηνύματα κατά την οδήγηση σκοτώνουν 11 έφηβους κάθε μέρα.
--> Σε δημοσκόπηση της ΑΑΑ, το 94% των εφήβων πιστεύει πως τα γραπτά μηνύματα και η ταυτόχρονη οδήγηση είναι επικίνδυνη. Παρόλα αυτά το 35% παραδέχτηκε πως εν τούτοις το κάνει.
--> Το 11% των οδηγών ηλικίας 15-19 που εμπλέκονται σε θανατηφόρα ατυχήματα ήταν λόγω περίσπασης της προσοχής τους.
--> Το 21% των αιτιών του αποσπούν την προσοχή των εφήβων οδηγών εφήβων που εμπλέκονται σε θανατηφόρα ατυχήματα είναι τα κινητά τηλέφωνα.
--> Οι νεαροί οδηγοί έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους ενήλικες να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα ή να διακινδυνεύσουν ατύχημα, όταν μιλάνε ή στέλνουν γραπτά μηνύματα με κινητό τηλέφωνο.
--> Ένας έφηβος οδηγός μαζί με έναν άλλο συνεπιβάτη διπλασιάζει τον κίνδυνο να εμπλακεί σε θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Με δύο ή περισσότερους συνεπιβάτες, ένα μοιραίο ατύχημα είναι πέντε φορές πιο πιθανό.
--> Το 46% των οδηγών κάτω των 18 ετών παραδέχονται ότι γράφουν μηνύματα κατά την οδήγηση.
--> Πάνω από το 60% των Αμερικανών εφήβων παραδέχονται ότι οδηγούν επικίνδυνα και σχεδόν οι μισοί από αυτούς παραδέχονται ότι γράφουν και μηνύματα πάνω στο τιμόνι.

Για να μη γίνω κουραστικός δεν θα αναφέρω άλλα στατιστικά παρά μόνο τους 3.328 ανθρώπους που σκοτώθηκαν το 2012 και τους 421.000 που τραυματίστηκαν εξαιτίας της περίσπασης των οδηγών που προήλθε από την ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνό τους. Δεν έχω πιο πρόσφατα στοιχεία γιατί δυστυχώς, όπως προείπα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας "φιλτράρουν" τα στατιστικά που βλέπουν με μεγάλη καθυστέρηση το φως της δημοσιότητας. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και μόνοι παρατηρώντας τα στοιχεία που διαθέτουν μεγάλοι οργανισμοί και κινήσεις που ασχολούνται με το θέμα, όπως είναι: η Distraction.gov, τα και η οικογενειακή μεν, αλλά πολύ δραστήρια κίνηση του Texting and Driving Safety.

Στη χώρα μας η κακιά συνήθεια της υπερβολικής και παράλογης χρήσης των κινητών τηλεφώνων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Σε δείγμα κάθε φορά 20 οδηγών, σε πέντε διαφορετικές ημέρες, σε πέντε διαφορετικά σημεία στην πρωτεύουσα και σε πέντε διαφορετικές στιγμές της ημέρας έκανα την εξής έρευνα: Παρατήρησα πόσοι οδηγοί αυτοκινήτων ή μηχανών καθώς και πεζοί, μιλούσαν στο τηλέφωνο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απίστευτο αλλά και εξωφρενικό: 3 στους 4 οδηγούς μιλούν στο τηλέφωνο και οδηγούν με το ένα χέρι. 1 στους 3 οδηγούς μηχανών μιλάει στο τηλέφωνο! Απίστευτο αλλά αληθινό! Παρά το θόρυβο της μηχανής και του γύρω περιβάλλοντος, ο οδηγός στην κυριολεξία ουρλιάζει για να μπορέσει να συνεννοηθεί, οδηγώντας ταυτόχρονα επικίνδυνα τόσο για αυτόν όσο και και για τους άτυχους που βρίσκονται στο διάβα του. Όσο για τους πεζούς; 9 στους 10 μιλάνε στο τηλέφωνο!

Πάμε μαζί να ζήσουμε μια σχεδόν ρεαλιστική εμπειρία του τι σημαίνουν όλα αυτά που συζητάμε. Θα ήθελα να δαπανήσετε 90" από τον χρόνο σας και να δείτε το παρακάτω video, επιλέγοντας κατά προτίμηση κάτω αριστερά την επιλογή της "πλήρους οθόνης":


Ανήκω στην γενιά που ενηλικιώθηκε χωρίς να υπάρχουν τα κινητά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν έλειψαν σε κανέναν. Η σημερινή κατάσταση με τα κινητά τηλέφωνα αλλά και γενικότερα με την ηλεκτρονική επικοινωνία μαρτυράει μια ψυχολογική εξάρτηση και μια ιδιάζουσα μοναχική κοινωνικότητα της κοινωνίας της αποξένωσης των ανθρώπων, που πολλές φορές καταλήγει σε ψυχοπάθεια ή/και μανία.

Το θέμα δε σταματά εδώ. Έχει πολλές πτυχές που δεν θίξαμε ακόμα, γι' αυτό θα επανέλθω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου